Lielais dadzis – gandrīz Eiropas žeņšeņš! Ziedoņa Kārkliņa ieteikumi, kā to var izmantot maltītē 0
Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt ēdamās nezāles – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par lielā dadža veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.
Lielo dadzi (‘Arctium lappa’), kurš aug teju katrā sētmalē un pļavā, pamatoti var dēvēt parEiropas žeņšeņu – brīnumaugu, kura rezerves ir neizmērojamas, tādēļ tas izsenis ticis izmantots kā plaša spektra ārstniecības augs. Ēdamas ir visas divgadīgā lakstauga daļas, bet visvērtīgākās ir saknes un jaunās, vēl pilnīgi neizplaukušās lapas, turklāt jāņem vērā, ka ārstnieciskiem nolūkiem derēs tikai pirmā gada saknes, skaidro Ziedonis Kārkliņš.
Dadzi ir īpaši ieteicams iekļaut uzturā, ja ir:
- kuņģa skābes izmaiņas;
- 12 pirkstu zarnas čūlas;
- hronisks gastrīts;
- diabēts;
- reimatisms;
- podagra;
- nierakmeņi;
- aizcietējumi;
- intoksikācijas;
- poliartrīts.
Lapas var izmantot gan pirmā, gan otrā gada augam. Saknes izmanto pirmā gadā vai arī otrā gadā līdz veģetācijas sākumam. Agri pavasarī vāktās saknes ir mīkstas, pēc garšas atgādina rāceni un burkānu. Jaunās saknes ir saldas, sulīgas un ēdamas svaigā veidā. Ļoti labs kuņģa iekaisuma gadījumos. Dadžu sakņu kafija ļoti ieteicama diabētiķiem un cilvēkiem ar lieko svaru. Arī dadžu sakņu miltu izstrādājumi ir ieteicami diabētiķiem.
Veselīgas receptes ar lielo dadzi ikdienas ēdienkartes dažādošanai
Pavasarīgie salāti
Dadžu jaunās pavasara lapiņas blanšē (1-2 min.), sagriež kopā ar zaļiem lociņiem, gārsu, bērzu lapām. Pievieno sāli, rīvētus mārrutkus un krējumu.
Dadžu lapu zupa
Sastāvdaļas:
3 kartupeļi;
1 burkāns;
50 g miežu putraimu;
1 sīpols;
300 g dadžu lapu;
garšvielas pēc izvēles.
Kartupeļus, burkānus un putraimus vāra līdz gatavībai, tad pievieno dadžu lapas un sīpolus un vāra vēl 10-15 minūtes. Pasniedz kopā ar krējumu un vārītu olu.
Dadžu sakņu zupa
Dadžu saknes sīki sagriež un apcep sviestā. Liek katlā un pievieno smalki sagrieztas gārsas un nātru lapiņas. Vāra līdz gatavībai. Pasniedz kopā ar krējumu un vārītu olu.
Gārsas, nātru un dadžu sakņu zupa
Smalki sagriež pa saujai gārsas, nātru lapas, dadža saknes un uzvāra. Dadža saknes iepriekš var apcept, lai zupa būtu garšīgāka.
Ugunskurā ceptas dadžu saknes
Svaigas, nomazgātas dadžu saknes ierušina ugunskura pelnos un cep 30 minūtes. Pēc tam atbrīvo no miziņas, pārkaisa ar sāli. Ēd karstas vai aukstas, kopā ar krējumu vai biezpienu.
Vārītas dadžu saknes
Saknes izrok, nomazgā, sagriež 2-3cm garos gabaliņos un nomizo. Vāra sālsūdenī 20-30 minūtes. Ēd kā kartupeļus – karstus vai aukstus. Saknes var nomizot arī pēc vārīšanās.
Sviestā ceptas dadžu saknes
Sālsūdenī novārītas saknes liek uz pannas un cep sviestā, līdz tās kļūst brūnganas. Pārkaisa ar sāli, pasniedz.
Dadžu sakņu sacepums
Novārītas un sasmalcinātas saknes liek cepamajā veidnē un apsāla. Pārlej ar olu maisījumu un cep cepeškrāsnī vai uz ugunskura, līdz olas sarecējušas. Uz 500 g dadža sakņu vajadzēs 2 vai 3 olas un glāzi piena. Sacepumam var pievienot arī rīsus, makaronus vai citus produktus.