Patlaban ir īstais laiks, lai veidotu ķiploku krājumus. Kā tos glabāt un pārstrādāt? 0
Inita Šteinberga, “Latvijas Avīze”, AS “Latvijas Mediji”
Patlaban ir īstais laiks, lai veidotu ķiploku krājumus – pirktu, pārstrādātu, glabātu. Pat lielveikalos lēti nopērkami vietējās izcelsmes ķiploki. Tie ir lieliski imunitātes stiprinātāji un cīnītāji ar vīrusu viļņiem un nešķīstiem spēkiem (tautas ticējums).
Vietējās izcelsmes ķiploki ir sulīgi ir sulīgi un fitoncīdiem bagāti tikai dažus mēnešus pēc novākšanas. Glabājot tie mēdz sadīgt un izčākstēt. Tad tos veikalos nomaina ieceļotāji no Ķīnas un citām siltākām zemēm.
Pārvērš pulverī
Labs veids, kā pašmāju ražu pārstrādāt – izkaltēt un samalt pulverī. Tā būs veselīga alternatīva lielveikalos pērkamajai sausajai garšvielai, jo tajā pārstrādā ķiplokus ar visām mizām, saknēm, turklāt ne jau tos veselīgākos eksemplārus.
Ķiploku pulveris saglabā ķiploku labās īpašības un garšu, taču pēc maltītes ēdājs droši var iet cilvēkos – tas nerada raksturīgo aromātu.
Ķiploku audzētāja Sintija Rude (“Latvijas ķiploks”) iesaka pulverim paredzētās ķiploku daiviņas notīrīt, lielākās var sasmalcināt un likt kaltēties elektriskajā augļu un ogu žāvētavā. Vienkāršākie modeļi maksā vien pārdesmit eiro un noderēs arī citas ražas (sēnes, āboli, ogas, ārstniecības augu drogas) krājumu gatavošanai, ja nevēlas konserviem pievienot lieku cukuru, sāli vai etiķi.
Ķiplokus var arī mazā siltumā lēnām kaltēt cepeškrāsnī vai uz plīts mūrīša. Kamēr vēl saule spīd pilnā sparā, apžāvēt var arī uz dienvidu puses palodzes. Kad gabaliņi pārlaužot nokraukšķ, tad tie gatavi.
Tos var samalt dzirnaviņās pulverī vai glabāt tāpat, pieberot zupām vai mērcēm pēc vajadzības. Sauso mantu uzglabā cieši skrūvējamās stikla burkās, tumšā vietā. Ikdienas lietošanai atber nelielu daudzumu mazā trauciņā, lai produkts nekļūtu mitrs.
Šāda pašgatavota pulvera priekšrocība – ēdienam sāli var pievienot tikai tik, cik vēlas, nevis, cik ķiplokiem pievienojis ražotājs.
Daži ķiplokmīļi ir pamanījušies ķiploku mūžu pagarināt, glabājot tos ledusskapī, saknēm paredzētajā nodalījumā. Taču tad ārā jāņem tikai pa daiviņai, jo, pēkšņi nokļūstot siltumā, tie strauji dīgst.
Priecājas par formu
Svaigi vāktajiem ķiplokiem vēl ir gari laksti, kurus var izmantot dekoratīvo bižu pīšanai. Starp ķiplokiem var iepīt kādu aso piparu vai sausās puķes, tā ķiploku krājumus padarot par telpas rotu.
Šādi sagatavotos ķiplokus visu rudeni varēs dāvināt pilsētas draugiem un radiem.
Ja glabās vēsumā, dekori sagaidīs pat Ziemassvētkus. Lai virtene labāk turētos kopā, lakstus labāk pietīt pie kociņa ar auklu. Ja bizi tikai sapin, tad žūstot viss skaistums sarausies un izbirs.
Telpā uzvēdīs ķiploku smarža – un darbu sāks fitoncīdi jau no tā vien, ka vērtīgais dārzenis tiks cilāts. Tādēļ vīrusu aktivizēšanās laikam piemērota spēle – ķiploku/sīpolu dambrete. Patiks bērniem un noderēs arī kā atraktīvs telpas dekors.
Publikācija sagatavota ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālo atbalstu