Liekam kartupeļu ražu ziemas guļā! Labākie glabāšanas veidi 0
Glabātavās kartupeļus var likt gan sabērumos ne augstākos par pieciem metriem, gan apcirkņos, gan koka vai metāla konteineros ar dažādu tilpumu, gan arī dažādās kastēs, konsultē Agroresursu un ekonomikas institūta Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta kartupeļu selekcionāre Dr.agr. Ilze Skrabule.
Tomēr arī glabāšanas laikā nepieciešams apraudzīt kartupeļus un veikt nepieciešamos darbus, lai bojājumu apjomi un kvalitātes izmaiņas būtu minimālas.
Vēlamā gaisa temperatūra
Kartupeļu glabātavā temperatūras režīms jāpielāgo izmantošanas mērķim.
• Sēklai paredzētos kartupeļu labāk glabāt 2–4oC temperatūrā.
• Pārtikas kartupeļiem piemērotāks būs nedaudz siltāks mikroklimats – 4–6oC.
• Ja kartupeļi domāti pārstrādei čipsos vai frī, vēlama nedaudz augstāka temperatūra – 7–10oC. Temperatūras režīmā ap 10oC cukuru veidošanās bumbuļos ir līdzsvarā ar elpošanas procesā patērēto cukuru, līdz ar to pārstrādes laikā ceptajiem kartupeļiem neparādās nevēlamā brūnā nokrāsa.
• Nav ieteicams kartupeļus glabāt ļoti vēsā telpā, kur temperatūra ir zemāka par 2oC, jo bumbuļos ciete neatgriezeniski sadalās cukuros un kartupeļi iegūst saldenu garšu.
Ļoti svarīgi ir, lai temperatūras režīms būtu stabils un nemainīgs. Svārstīga temperatūra saīsina kartupeļu atpūtas laiku, kā arī pamodina bumbuli no miega un veicina asnu veidošanos, kas nebūt nav vēlams ziemas vidū.
Gaisa mitrums
Piemērotākais gaisa mitrums glabātavā ir robežās 80–95%. Sākumā mitrums varētu būt nedaudz mazāks, jo, intensīvi elpojot, kartupeļi izdala ūdeni jeb svīst. Nav vēlama ūdens slānīša veidošanās uz bumbuļiem, jo mitrumā rodas labvēlīgi apstākļi slimību attīstībai un izplatībai.
Toties, ja kartupeļu glabātavā gaiss ir ļoti sauss, bumbuļi elpojot un mitruma apmaiņas rezultātā zaudē svaru, reizēm sažūst un kļūst mīksti kā gumija. Vienlaikus pieaug jutība pret traumēšanu un bumbuļu mīkstuma tumšošanos.
Gaismas režīms
Pārtikai un pārstrādei domātie kartupeļi noteikti jāglabā tumsā. Gaismu var izmantot tikai tik daudz, cik ir nepieciešams šķirojot un pakojot. Jo gaismas ietekmē kartupeļos veidojas zaļais pigments hlorofils un vienlaikus indīgas vielas – glikoalkaloīdi (solanīns).
Glikoalkaloīdi var izraisīt nevēlamus gremošanas un elpošanas orgānu traucējumus, tāpēc zaļi kartupeļi nav piemēroti ne pārtikai, ne arī lopbarībai. Toties sēklas kartupeļiem glikoalkaloīdi palīdzēs aizsargāties pret patogēniem.
Plašāk par kartupeļu glabāšanas nosacījumiem lasiet #padomsrokā izdevumā KARTUPEĻI.