Lazanja ar liellopa gaļu, mocarellu un bešamela mērci 0
Lūdzu, uzrakstiet, kā pagatavot lazanju no Latvijas produktiem! Kādā secībā jāliek sastāvdaļas? Ausma Zemīte Limbažu novadā
Lazanja ir viens no populārākajiem itāļu virtuves ēdieniem. Būtībā tas ir kārtains pīrāgs ar pikantu siera, gaļas, dārzeņu un sēņu pildījumu. Ēdiena svarīga sastāvdaļa ir bešamela mērce, no kuras kvalitātes lielā mērā ir atkarīga kārtojuma garša.
Parasti lazanju cep taisnstūra veidnē. Liek trīs lazanjas plākšņu un trīs pildījuma kārtas. Nobeigumā kārtojumam uzkaisa rīvētu Parmas sieru un uzlej bešamela mērci.
Makaronu plāksnes iepriekš parasti nav jāvāra, tomēr par to vajag pārliecināties uz iepakojuma. Lai plāksnes būtu mīkstas un lokanas, tās var 1–2 minūtes applaucēt karstā ūdenī, taču tās nedrīkst salipt.
Ar liellopa malto gaļu, mocarellas sieru un bešamela mērci
(30 cm garai veidnei)
• 1 paciņa lazanjas plākšņu
• 500 g liellopa gaļas
• 300 g tomātu mērces
• 300 g bešamela mērces
• 300 g mocarellas siera
• 150 g olīveļļas
• 30 g sojas mērces
• Tabasko mērce pēc garšas
• 70 g salātu lapu
• 2 šalotes sīpoli
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 timiāna zariņi
• Sāls, pipari
Liellopa gaļu samaļ. Ķiploka daiviņas un sīpolu smalki sagriež un apcep olīveļļā. Pievieno malto gaļu, timiānu, sojas mērci, sāli, piparus un sautē, līdz gaļa gatava. Tomātu mērci vāra no tomātiem, garšaugiem, ķiplokiem un sīpoliem, pievieno sāli, piparus un čili.
Lai pagatavotu bešamela mērci, katlā izkausē 3 ēdamkarotes sviesta, pievieno 2 ēdamkarotes miltu un apcep, rūpīgi maisot, līdz veidojas viendabīga masa. Pēc tam, nepārtraukti maisot, plānā strūklā pielej 500 g uzkarsēta piena. Pievieno sāli, piparus un muskatriekstu.
Visu – lazanjas plāksnes, liellopu gaļas mērci – liek kārtām veidnē un cep +170 °C aptuveni 40 minūtes. Rotā ar salātu lapām, uzslaka bešamela mērci.
Recepti piedāvā restorāns “Neiburgs”