Lauku delikatese – pupas! 0

“Šogad saaudzis daudz cūku pupu. Iesakiet kādus vienkāršus lauku ēdienus! Kā tās var saglabāt ziemai, izņemot kaltēšanu?” 
Anita Saveļjeva Burtnieku novadā

Reklāma
Reklāma

 

7 pārtikas produkti, kurus nevajadzētu bieži ēst. Tie ļoti var kaitēt zarnām
TV24
“Es neticu šādām sakritībām!” Slaidiņam aizdomas raisa ASV prezidenta Baidena pēkšņie lēmumi par Ukrainu un Trampa klusēšana
RAKSTA REDAKTORS
“Ārsts atnāk ar kafiju, bez steigas…” Paciente dusmīga, kāpēc “Veselības centrs 4” atļaujas necienīt cilvēku laiku
Lasīt citas ziņas

Cūku pupas nevar lepoties ar milzīgu daudzveidību, taču mūsdienās tās izmanto sautējumos, zupās un salātos kā jebkuru pākšaugu – zirņus vai kāršu pupiņas. Daudzos Vidusjūras valstu un Francijas restorānos ēdienus no cūku pupām pasniedz kā delikatesi.

Latvijā tradicionāls pielietojums ir vārītas cūku pupas ar rūgušpienu, paniņām vai kefīru. Pēc līdzības ar pelēko zirņu bumbām tās var gatavot arī no samaltām cūku pupām, pievienojot ceptu speķi un sīpolus vai krējuma mērci.

CITI ŠOBRĪD LASA

Visu veidu pupas ir labs olbaltumvielu avots, tāpēc ieteicamas cilvēkiem, kuri uzturā lieto maz gaļas. Ēdināšanas uzņēmuma “Lido” produktu attīstības nodaļas vadītāja Ilga Joma gan neiesaka ēst ne svaigu vārītu, ne kaltētu, uzbriedinātu un tad vārītu cūku pupu miziņas, jo tās ir cietas, turklāt pākšaugi organisma gremošanas sistēmai ir diezgan smags ēdiens, tādēļ arī aizrauties ar tām nav ieteicams. Turklāt neviens nav pasargāts no gāzēm, ko pākšaugi rada zarnu traktā.

Salātiem piemērotas vēl svaigas, nekaltētas cūku pupas, taču tās tik un tā uzturā nelieto svaigas.

Lai atbrīvotos no sīvuma, pupas pāris minūtes apvāra vieglā sālsūdenī. Salātos liek kopā ar svaigiem dārzeņiem pēc savas izvēles un aizdaram izmanto pesto vai kādu citu uz eļļas bāzes gatavotu mērci, vai olīveļļu un citrona sulu.

Gaļēdājiem pupas noderēs pie pannā sačurkstinātas cūkgaļas krūtiņas, ceptiem sīpolu gredzeniem vai marinētiem sīpoliņiem.

Sālsūdenī apvārītas svaigas pupas var konservēt, lai ziemā ietaupītu laiku, mērcējot un vārot kaltētās. Svaigās pupas izloba no pākstīm un ne vairāk kā trīs minūtes vāra. Nokāstas pupas pilda burkās, pārlej ar verdošu ūdeni, kam uz katru litru pievienota ēdamkarote sāls, un pasterizē. I. Joma neiesaka izmantot to pašu ūdeni, kurās pupas vārītas, jo tas būs sājš. Konservos pupas var liekt kopā arī ar citiem dārzeņiem: burkāniem, papriku, ķiplokiem u.c.

 

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.