Stāsts par garšu 0
Kaut ekskursija bija ļoti profesionāla un Kristaps ar savām zināšanām varbūt daudzus varētu pārliecināt, tomēr ļoti gribējās zivis pārbaudīt.
Mums bija fantastiska iespēja gatavot foreles dīķa malā. Mēs gatavojām gan ceptas uz grila, gan jēlas. Kristapam jēlais variants, kuru ieteicu, bija pārsteigums. Tas būtībā ir japāņu sashimi (sašimi) – jēlas zivis, kuras ēd ar sojas mērci un wasabi (japāņu sinepes). Kristaps, kā arī pārējie maltītes dalībnieki bija ļoti priecīgi izbrīnīti par fantastisko garšu. Man tas bija veids, kā pārbaudīt zivs kvalitāti. Un te nu gan “Annas zivjaudzētava” pierādīja savu izcilumu! Ar garšvielām ceptu varētu iemānīt ne perfektu, bet jēlais tests ir 100% drošs pārbaudījums un nodrošināja desmitnieku 10 ballu sistēmā. Šīm zivīm ir ideāla garša un tekstūra. Nav šķiedraina. Izcils svaigums. Ļoti augsta kvalitāte.
Cik % no zivs var izmantot, lai iegūtu fileju?
Apmēram 60%. Tāpēc filejas, protams, ir dārgākas.
Jūs esat ļoti nopietns cilvēks. Bija grūti sasmīdināt!
Jā, tā iznāk. Šis ir ļoti nopietns un atbildīgs darbs, kas prasa lielu precizitāti un uzmanību – 24 stundas diennaktī – 365 dienas gadā…
Kā tas nākas, ka esat šeit Annas ciematā, kas jums iedeva tik labu vārdu ražotnei?
Laimīgi radās iespēja iegādāties šo īpašumu un zemi Alūksnes novadā, Annas pagastā, manu vecvecāku dzimtenē. Tādēļ arī šis nosaukums šķita pašsaprotams un tāds, kas šai vietai piestāv.
Nu redzat, tas, kas ciena savus senčus, tam veicas! Vai jūs zināt, ka zivs ir fantastisks simbols? Tas ir kristietības simbols, un izcilais psihologs Karls Gustavs Jungs uzskatīja zivi par garīgās attīstības simbolu.
Zivis patiešām ir kaut kas unikāls. To es esmu sapratis. Tām ir iespēja nomierināt, pat hipnotizēt. Tā ir meditācija.
Ķīnā un Japānā zivis uzskata arī par Laimes simbolu. Ar tik daudz zivīm jūs varat būt laimīgs cilvēks! Jūs esat veicis fantastisku darbu, tik ļoti daudz izdarījis. Kas jūs iedvesmo?
Galvenais ir tas, ka man ļoti patīk mans darbs, un no šī darba rodas īsts rezultāts. Tas mani motivē doties uz priekšu. Un vēl man gribas pierādīt, ka mēs Latvijā varam izaudzēt labas, kvalitatīvas zivis – ne sliktāk par Norvēģiem!
Kur jūs redzat sevi un “Annas zivjaudzētavu” pēc pieciem gadiem? Pa visu Latviju vai pat ārpus tās?
Redzu mūs šeit pat, Annas pagastā, bet, protams, vēlamies arī paplašināties. Vēlos izveidot labu pārstrādes cehu, sagatavot ļoti daudzveidīgus piedāvājumus klientiem. Tas, ko laidīsim tirgū jūnijā, cerams, būs tikai sākums!
Milzīgs lepnums par Kristapu Romanovu un uzņēmumu “Annas zivjaudzētava”. No mazas zīles ir izaudzis liels ozols! Vēlam turpmāku veiksmi un panākumus, lai jūsu sapņi īstenojas!