Latviskā garšviela ķimene – kādiem ēdieniem to pievienot? 4
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Ar ķimenēm to specifiskās garšas un smaržas dēļ attiecības var būt kardināli pretējas – tās garšo vai negaršo. Latviešu virtuve nav iedomājama bez skābētiem kāpostiem ar ķimenēm, tās pievieno jāņusieram, un ķimeņmaizītes ir pīrādziņu tuvākās māsīcas. Ķimenes ideāli sader ar marinētām bietēm.
Ķimenēm ir saldeni asa garša, tāpēc jāuzmanās, lai nepievienotu par daudz. Rupjmaizei vai saldskābmaizei ķimenes piešķir pikantu akcentiņu. Ķimeņu tēju kopš senseniem laikiem iesaka jaunajām māmiņām, lai veicinātu piena rašanos.
Ēdienu gatavošanā izmanto gan veselas, gan samaltas ķimeņu sēklas, kam piemīt spēcīgs aromāts. Ja nepieciešamas maltas ķimenes, ieteicams sēkliņas samalt neilgu brīdi pirms pievienošanas ēdienam. Taču jāielāgo, ka maltas vai saberztas piestā ķimenes būs vajadzīgas mazāk nekā veselas, jo to garša ir spēcīgāka un izteiktāka.
Ķimenes pievieno biezpienam. Tās veselas iejauc masā.
Samaltas ķimenes var pievienot gaļas marinādēm, kotletēm.
Ķimenes sader ar kartupeļiem.
Receptēs dažkārt iesaka parastās ķimenes aizstāt ar romiešu vai indiešu ķimenēm, taču ar tām sanāk cita garša.
Gan garša, gan aromāts mūsu ķimenēm un romiešu ķimenēm atšķiras, tāpēc tās nevar aizstāt vienas ar otrām.
Kumīnam jeb romiešu ķimenēm ir daudz specifiskāka, intensīvāka garša un smarža nekā parastajām ķimenēm. Tas vairāk piestāvēs jēra gaļai, tumīgām gaļas zupām, marinētai siļķei, kinzai un salātiem. Melnās jeb indiešu ķimenes izmanto ājurvēdas virtuvei. Tās ir maigākas par parastajām ķimenēm.