Dzērvenes.
Dzērvenes.
Foto: LETA

Latvijas superogas, ko iekļaut uzturā labākai dzīvei 0

Uztura speciālisti, blogeri un sabiedrībā populāri cilvēki mēdz labrāt dalīties atziņās par veselīgu uzturu, nereti minot tādus superveselīgus produktus kā čia sēklas un godži ogas. Taču ne mazāk jaudīgas ir vietējās linsēklas un dzērvenes. Šo produktu uzturvērtība nav identiska, taču galvenā veselīga uztura ideja ir tāda, ka jācenšas lietot pēc iespējas vairāk pašu zemes produktu, norāda “Rimi” veselīgas ēšanas eksperte, sertificēta uztura speciāliste Olga Ļubina.

Reklāma
Reklāma

Cidonija

Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas
Cidonijas
Foto – Valdis Semjonovs

Šī vērtīgā oga ir kolosāls antioksidantu avots. Tā satur ļoti daudz C vitamīna, A un B grupas vitamīnu, kalcija, kālija, dzelzs un selēna. Selēns ir minerālviela, kas nodrošina normālu, pilnvērtīgu vairogdziedzera darbību, uzlabojot tā darbību. Cidonijas vajadzētu lietot uzturā nelielos daudzumos, lai nekairinātu kuņģa gļotādu, jo šajās ogā ir ļoti augsta organisko skābju koncentrācija. Tāpat nebūtu ieteicams pārāk aizrauties ar cidoniju sukādēm – līdzīgi kā citas ogu un augļu sukādes, arī cidoniju našķi satur daudz pievienotā cukura.

Dzērvene

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Fotolia

Arī šī superoga ir bagātīgs C vitamīna avots, turklāt tā satur benzoskābi, kas darbojas kā dabisks konservants, kavējot iekaisuma procesus un kancerogēnu iedarbību. Bet fitoncīdi iznīcina mikroorganismus un nomāc patogēno baktēriju, sēņu un vienšūņu augšanu. Dzērvenes ieteicams pievienot skābētiem kāpostiem, pagatavot no tām siltos dzērienus un ēst žāvētas.

Smiltsērkšķis

Foto: Valdis Semjonovs

Vēl viens produkts, ko noteikti var dēvēt par superproduktu, ir smiltsērkšķis. Tajā ir daudz bioloģiski aktīvu vielu, kam piemīt vairākas veselību uzlabojošas īpašības. Smiltsērkšķos augstā koncentrācijā ir ne tikai C, bet arī E vitamīns. Īpaši daudz E vitamīna satur smiltsērkšķu eļļa, kas kopā ar A vitamīnu darbojas imūnstimulējoši, pasargājot cilvēka organismu no dažādām infekcijām.

“Dažādojiet savu ikdienas uzturu ar Latvijā audzētiem un ražotiem produktiem! Atbalstiet vietējos zemniekus un ražotājus un izvēlieties produktus, kas palīdzēs stiprināt imunitāti un tumšajā, aukstajā laikā sargās gan fizisko, gan garīgo veselību. Acis vienmēr priecē spilgtās krāsas – dzeltenā, oranžā un sarkanā, tāpēc pat visdrēgnākajā dienā koša oga iepriecinās un uzmundrinās,” atgādina “Rimi” eksperte.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.