“Latvijas piens” sācis eksportu 0
Nepilnu mēnesi pēc jaunās piena ražotnes atklāšanas Jelgavā uzņēmums “Latvijas piens” sācis vājpiena koncentrāta un saldā krējuma eksportu, bet augustā plāno sākt siera ražošanas iekārtu uzstādīšanu.
“Latvijas piena” komunikācijas vadītāja Iveta Tomsone aģentūru LETA informēja, ka uz vairākām Eiropas Savienības (ES) valstu piena pārstrādes rūpnīcām aizvestas kopumā 125 tonnas vājpiena koncentrāta un 25 tonnas saldā krējuma. “Latvijas pienā” saražoto vājpiena koncentrātu ES rūpnīcas tālāk pārstrādāšot sierā, saldējumā un citos piena produktos, savukārt saldo krējumu – sviestā.
Pirms eksporta sākšanas ārvalstu sadarbības partneri veikuši “Latvijas pienā” saražotās produkcijas kvalitātes testus un atzinuši tos par atbilstošiem, izsakot atzinību par operatīvo pārstrādes iekārtu regulēšanas procesu. Pēc analogu Eiropas rūpnīcu pieredzes iekārtu regulēšana un produkcijas ražošana testa režīmā parasti ilgst vismaz divus mēnešus, skaidroja Tomsone.
“Ražošanas sākšana ar tādām modernām ražošanas iekārtām, kādas uzstādītas “Latvijas pienā”, prasa laiku, pacietību un zināšanas. Sadarbojoties “Latvijas piena” komandai ar iekārtu uzstādītājiem no Šveices un Čehijas, īsā laikā esam esam nodrošinājuši piena pārstrādi eksportspējīgā produktā,” stāstīja uzņēmuma tehniskais direktors Armands Lūsis.
Piena pārstrādi nelielos apjomos “Latvijas piens” sāka jūnija beigās. Testa režīmā saražotais vājpiena koncentrāts tika izmēģināts uzņēmuma līdzīpašniekam, zemnieku kooperatīvam “Trikāta KS” piederošajā “Trikātas siera” ražotnē, pārstrādājot to sierā. “Ir prieks, ka īsā laikā esam sākuši ražošanu ar pilnu jaudu un šobrīd varam koncentrēt spēkus eksporta tirgu apgūšanai,” atzīmēja “Latvijas piena” līdzīpašnieks, zemnieku kooperatīva “Trkāta KS” valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.
Uzņēmums prognozē, ka augustā ražošanas apjomi augs, plānojot saražot kopumā aptuveni 500 tonnas vājpiena koncentrāta un 200 tonnas krējuma par konkurētspējīgu cenu. Uzņēmums nodrošināšot “tirgus situācijai atbilstošu piena iepirkuma cenu 600 rūpnīcas īpašniekiem – kooperatīvu “Trikāta KS”, “Dzēse” un “Piena partneri KS” zemniekiem”.
Vienlaikus augustā “Latvijas piens” sāks siera ražošanas iekārtu uzstādīšanu. Siers ar augstu pievienoto vērtību būs pamatprodukcijas veids un tā ražošanu uzsāks oktobrī.
Rūpnīcā tiks uzstādīta arī ultrafiltrācijas iekārta, kas nodrošinās siera ražošanas procesā radušos sūkalu pārstrādi sūkalu proteīnā un sūkalu koncentrātā, kas ir pieprasīti eksporta produkti. “Latvijas pienā” līdz gada beigām tiks uzstādītas visas tehnoloģiskās iekārtas, kas nodrošinās piena bezatlikumu pārstrādi.
Vājpiena koncentrāts ir produkts, ko iegūst ar reversās osmozes palīdzību, samazinot ūdens daudzumu vājpienā, skaidroja Tomsone. Lai iegūtu produktu, piens tiek separēts, atdalot piena taukus. Tālāk produkts nonākt pasterizatorā, pēc tam – īpašā membrānu tehnoloģijas iekārtā, kur četrkārtīgi tiek samazināts ūdens daudzums pienā, paaugstinot sausnas saturu no 9% līdz vidēji 34%. Vājpiena koncentrātā piena tauku daudzums nepārsniedz 0,2%-0,4%. Atdalītie piena tauki – 40% saldais krējums – tālāk tiek pārdots pārstrādei sviestā.
Jaunajā piena pārstrādes uzņēmumā līdz jūnija vidum ir ieguldīts 7,1 miljons latu, no kuriem 2,8 miljoni latu izlietoti rūpnīcas būvniecībai un 4,2 miljoni latu – tehnoloģijās.