Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā notiks šampanieša festivāls “Riga Wine & Champagne” 0
Šampanieša festivāls Riga Wine & Champagne no 1. līdz 9. martam Rīgā pulcēs gardēžus un šampanieša cienītājus no Baltijas valstīm, Skandināvijas, ASV, Lielbritānijas, Itālijas un Francijas. Festivāls priecēs ar vairāk nekā 100 šampaniešu degustāciju Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, iespēju izglītoties vadošo Latvijas, pasaules un Šampaņas ekspertu, vīndaru un vīnziņu kompānijā, kā arī Baltijas vīna forumu un vīna karšu konkursa apbalvošanas ceremoniju.
100 šampanieši un 50 dzirkstošie vīni Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā
Šampanietis 2. martā viesosies Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, lai Audi Burbuļu parādes – Baltijā vērienīgākās šampaniešu degustācijas – laikā dotu iespēju iepazīt un nobaudīt vairāk nekā 100 izcilākos šampaniešus vadošo vīnziņu un Šampaņas vīndaru kompānijā. Festivāla organizatori cer Latvijas gardēžiem šampanieti parādīt jaunā gaismā, meistarklasēs un semināros iepazīstinot ar Šampaņas pamatiem, aizkulisēm, vīndaru rokrakstiem, atklājot, ka šampanietī aiz burbuļiem slēpjas cēls vīns. Par virtuvi visā Audi Burbuļu parādes laikā rūpēsies restorāna Vincents komanda.
Degustēšanai būs pieejami gan labi pazīstamu namu šampanieši – Bollinger, Taittinger, Louis Roederer, Charles-Heidsieck, Delamotte, Henriot, Gosset, Piper-Heidsieck, Deutz, Lallier, G.H. Martell un citi, gan arī populārākie t.s. “zemnieku” šampanieši, kā, piemēram, Vilmart, Henri Giraud, Bonnaire, Legras-Haas, Dhondt-Grellet, Paul Bara, Maillart, Hebrart, Prevost, Larmandier-Bernier, Eric Rodez, Pierre – Peters u.c.
Īpašie ārvalstu viesi būs Paskāls Agrapārs no Champagne Agrapart, Fransis Tribo no Champagne Lallier, Nikolā Majārs no Champagne Nicolas Maillart, Katrīna Kjurī no Champagne Piper-Heidsieck, kā arī Andrea Bermonds no Gancia, savukārt, vietējos vīnziņu pārstāvēs Mārtiņš Pīlēns un Modernista šampanieša skola, Jānis Volkinšteins no Vietas ar Neganto burbuļu meistarklasi, kā arī Aigars Nords ar lekciju-degustāciju par to, kā šampanieti baudīja 20-30. gadu Rīgā.
Audi Burbuļu parāde ir publiski pieejama ikvienam vīnmīlim un tiek organizēta pēc t.s. walk-around principa, apmeklētājiem dodot iespēju pašiem apstaigāt parādi, degustējot un baudot visus Latvijā pieejamos šampaniešus, uzdot jautājumus, uzklausīt Latvijas labāko vīnziņu padomus, kā arī vaigā satikt Šampaņas namu īpašniekus un vīndarus. Šampaniešus sestdien, 2. martā, muzejā baudīt varēs jau no paša rīta – Audi Burbuļu parādes rīta sesija durvis vērs jau 10.00, bet dienas un vakara sesijas – 14.00 un 18.00.
Šampanieša vakariņas kim?, Bibliotēkā No.1 un Mākslas Akadēmijā
7., 8., 9.martā festivāla programma ietvers vakariņas ar vadošo Šampaņas personību Pītera Liema (Peter Liem), Paskāla Agrapāra (Pascal Agrapart), Fransisa Tribo (Francis Tribaut no Champagne Lallier) vadībā.