Kāpēc pie mums vīnkoki izaug lieli 0
Kāpēc ārzemēs vairākums vīnkoku ir mazi, bet pie mums tie izaug lieli? ŽAKLĪNA JŪRMALĀ
– Tradicionālajās vīnogu audzēšanas vietās ir siltāks, sausāks gaiss, īsāka diena, – skaidro Edgars Zihmanis. – Kopumā vīnogām tur ir paskarbi dzīves apstākļi, taču vīnkoku kopšana prasa daudz mazāk darba. – Nonākušas mūsu mitrajā un siltajā klimatā un garās dienas apstākļos, kur fotosintēze notiek intensīvāk, veidojas liela zaļā masa. Tad neatliek nekas cits, kā lieko regulāri nogriezt. Normē arī ķekaru skaitu. Ja vīnogām (sevišķi pirmajos gados) ļauj veidot visas ogas, kas aizmetušās, augs tam atdod visu spēku un var nepārziemot. Vietējās vīnogas ir mazliet gudrākas – vispirms spēku virza dzinumu briedināšanai un tikai tad nogatavina ogas, tāpēc nelabvēlīgos rudeņos ogas ir negaršīgas. Deserta vīnogas vispirms domā par ogām un tikai tad par sevi, līdz ar to ziemu var nepārdzīvot. Tāpēc, piemēram, šķirnēm ‘Flora’ (deserta) un ‘Supaga’ (vietējā selekcija) norādītā salcietība ir vienāda, bet ‘Supaga’ pārziemo daudz labāk.