Laila Meija, uztura zinātniece un RSU docente: “Šis pētījums ir solis tuvāk, lai noteiktu sulu lomu mūsu veselības veicināšanā un mazinātu stereotipus, kas veidojušies ap tām. Sulas ir vērtīgs minerālvielu, vitamīnu un antioksidantu avots, kas pozitīvi ietekmē mūsu organismu un uzlabo tā funkcionālās darbības spējas. Pietiek divus mēnešus iekļaut glāzi sulas savā uzturā, lai redzētu pozitīvas izmaiņas. Vislielākais pārsteigums bija tieši par folskābes līmeņa būtisko pieaugumu pēc sulas lietošanas” 2

B grupas vitamīna folskābes trūkums organismā varētu būt izplatīta problēma Latvijas iedzīvotājiem, īpaši senioriem, nepilnvērtīgā uztura dēļ, kurā par maz tiek iekļauti produkti, kas to satur, piemēram, salātlapas, svaigus dārzeņus, augļus, ogas un to sulas.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Sapnī pēkšņi un strauji tu krīti bezdibenī.. Par ko brīdina šie sapņi? 18
Vērsis – “Lexus”, Lauva – “Lamborghini”: kurš auto ir piemērots jūsu Zodiaka zīmei 16
Kokteilis
4 zodiaka zīmes, kuras visbiežāk salauž partneru sirdis 4
Lasīt citas ziņas

Folskābes trūkums organismā saistāms ar vispārējā veselības stāvokļa pasliktināšanos, kas var izpausties kā anēmija, kas savukārt izpaužas kā vājums un darba spēju pazemināšanās. Folskābes pietiekamībai organismā īpaša uzmanība jāpievērš plānojot grūtniecību, jo tās trūkums bērnam var radīt smagas iedzimtas patoloģijas.

Lai gan valda viedoklis, ka augļu sulas satur salīdzinoši daudz dabīgos cukurus, tomēr šis pilotpētījums parādīja, ka tai nav ietekmes uz paaugstināta cukura līmeņa veidošanos organismā. Turklāt šī pētījuma dati saskan arī ar ārzemēs veiktiem lielo pētījumu datiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pētījums uztura zinātnieces un RSU docentes Lailas Meijas virsvadībā sociālā aprūpes centrā “Liepas” veikts ilgtermiņa projekta SULASSPĒKS ietvaros, kura misija ir ar dažādiem augstskolu pētījumiem un eksperimentiem izglītot par sulu pozitīvajām īpašībām, kā arī veicināt augļu, dārzeņu un sulu patēriņu sabiedrības ikdienas uzturā.

Pērn tika uzsākta sadarbība arī ar Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārtikas tehnoloģijas fakultāti, kas pētīja piecu sulu sastāvu, nosakot augļu un dārzeņu sulās esošās minerālvielas un bioaktīvās vielas. Galvenais secinājums, ka sulās visvairāk ir tādu minerālvielu kā kālijs, magnijs, mangāns un fosfors, kā arī tās ir labs antioksidantu un vitamīnu avots, kas palīdz neitralizēt kaitīgos brīvos radikāļus.

Šobrīd Latvijā ir viens no zemākajiem sulu patēriņiem Eiropā, kā arī mēs par maz uzturā uzņemam augļus un dārzeņus, kas šobrīd ir svarīgākā produktu grupa uztura šķīvī.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.