Latvijā var audzēt ēdamo kastaņu, tikai jāsargā no salnām un kailsala 1
Vēlos nopirkt saldo kastaņu kociņus, kam ir augsta ziemcietība. ANNA PREIĻU NOVADĀ
LU Botāniskā dārza dendroloģe Madara Lazdāne akcentē – Latvijā var audzēt ēdamo kastaņu (Castanea sativa), bet nav zināms, vai tā ražos Latgalē un Vidzemē, jo mēdz ciest pavasara un rudens salnās, kā arī kailsalā. Vasarzaļais koks turklāt aizņem daudz vietas, arī zem vainaga nekas neaug. Kastaņa jāstāda iespējami labākā, no vējiem aizsargātā vietā, kur to no visām pusēm apspīd saule. Kokam patīk auglīgas, ar humusu bagātas smilšmāla augsnes, siltas vasaras un maigas ziemas. Tātad ziemcietība ir diezgan vāja, spēj paciest īslaicīgu temperatūras pazemināšanos līdz -25 °C.
Kastaņa izaug 6–7 m augsta (dzimtenē – virs 30 m), ar rievainu, tumši brūnu mizu. Lapas ir zaļas, spīdīgas, ļoti dekoratīvas, rudenī dzeltē. Zied vasarā aromātiskiem ziediem. Kastaņi ir līdz 3 cm lieli, slēpti adatainā apvalciņā, bet bieži vien līdz salam nepaspēj ienākties. Auglis ir vērtīgs, tajā ir daudz cietes, cukuri, arī dažādi vitamīni. Sēklaudži sāk ražot astotajā vai devītajā gadā.
Pirmajos gados kastaņa, tāpat kā magnolija, jāsargā no sala, aptinot ar niedru segām vai salmiem (bet ne agrotīklu). Kad koks sasniedzis 2 m augstumu, tas vairs nav jāieziemo.
Stādaudzētavā “Sakstagals” (Rēzeknes novada Sakstagala pagastā) pašlaik ir pārdošanā ēdamās kastaņas stādi par 15 eiro.