Latvijā audzētas zemenes vēl septembrī un pat oktobrī: pirms 30 gadiem tas nebūtu iespējams 0
Agronoms Guntars Dzērve stāsta, ka pirms 30 gadiem nekas tāds nebūtu iespējams, tomēr klimata izmaiņas šo ieceri – audzēt zemenes vēl rudens mēnešos, ir palīdzējušas padarīt par realitāti, jo Latvijas klimats ir kļuvis siltāks, zemeņu audzētājs stāsta “900 sekundēm”.
Zemenes tiek audzētas uz tā saucamajiem plauktiem. “Te netiek klāt kukaiņi, ir laba gaisa aprite. Puves un slimības ir ļoti maz,” – par tehnoloģiju stāsta agronoms. Šādi audzētu zemeņu ražu izdodas realizēt ar tā dēvēto tuneļu tehnoloģiju, ko savulaik izgudroja Holandē.
Kā atzīst Guntars Dzērve, pateicoties šīm tehnoloģijām, zemenes ir ļoti saldas, taču viņš vel aizvien ogu garšo vēlas uzlabot. “Šķirne, temperatūra, mitrums – vienmēr ir cerība, ka būs vēl labāk!” – stāsta agronoms.
Šobrīd viņa audzētās zemenes no viena krūma dod ap 600 gramiem ogu, taču viņš cer, ka drīzumā izdosies zemeņu ražu vēl vairāk uzlabot, jo Latvijā pircēju pieprasījums pēc šīm saldajām ogām vienmēr ir bijis liels.
Vairāk skaties sižetā: