
Kāpēc emigrējošie latvieši sāka slimot ar citādākām kaitēm 0
“Uz pārdomām vedināja arī manu vecāku paaudzē pieredzētais – proti, pēc emigrācijas latviešu vidējais mūža ilgums ASV saruka, viņi sāka vairāk sirgt ar artrītu, vēzi un citām kaitēm. Ģenētiskas izmaiņas rodas daudz ilgstošākā laikā, tātad ar iedzimtību tas nebija izskaidrojams. Bet ar citādu dzīvesveidu, uzturu un ēšanas paradumiem gan, jo rupjas maizes vietā Amerikā ieceļojušie latvieši ēda baltmaizi, lietoja vairāk rafinētu produktu ar lielāku saldvielu un konservantu daudzumu to sastāvā. Iznāku-mā – liekais svars un aptaukošanās, kas noveda pie diabēta, sirds un asinsvadu slimībām un citām slimībām.”
Pētniecības mērķis bija noskaidrot, kā iespējams mainīt bioķīmiskos procesus smadzenēs un līdz ar to – mazināt kā ēstgribu, tā ķermeņa svaru. Tagad gan vairāk uzmanības tiek veltīts nevis taukvielām, bet saldumiem jeb ogļhidrātiem. Zinātnieki cenšas noskaidrot, vai tīkamai garšai ir kāda saikne ar tā dēvēto atalgošanas sistēmu smadzenēs, līdzīgi kā atkarībvielu – alkohola un citu apreibinātāju – lietotājiem, kam tā ir ļoti spēcīga.