Laša, avokado, krešu un ķirbju sēkliņu salāti 0
Lasis ir ideāla pusdienu vai vakariņu sastāvdaļa. To var pagatavot brīvā brīdī, dažas dienas glabāt ledusskapī un pēc vajadzības pievienot salātiem, uzskata pieredzējusī žurnāliste, gardēde, vairāku pavārgrāmatu autore Naidžela Lāsone. Protams, vienmēr var pagatavot arī siltos salātus, samaisot vēl siltu lasi ar salātu lapām, atzīst Lāsone.
Lūk, Lāsones ieteikumi, kā pagatavot laša, avokado, krešu un ķirbju sēkliņu salātus.
Sastāvdaļas lasim
2 savvaļas Aļaskas laša filejas (apmēram 250 g kopā), var aizvietot ar cita veida lasi
2 lociņi, sagriezti
1 tējkarote nemaltu melno piparu
2½ tējkarotes citrona sulas
2 tējkarotes jūras sāls pārslu
Salātiem
3 x 15 ml ēdamkarotes ķirbju sēklu
100 g kressalātu
1 tējkarote nedzidrināta ābolu sidra etiķa
1 neliels nogatavojies avokado
1 x 15 ml ēdamkarotes auksti spiestas rapšu eļļas vai “Extra virgin” olīveļļas
1 tējkarote jūras sāls pārslu, pievieno pēc garšas
Pagatavošana.
Laša filejas liek nelielā pannā, pārlej ar aukstu ūdeni no krāna. Pievieno lociņus, piparus, laima sulu un pieber sāli, tad uzvāra. Vāku neliek. Kad maisījums sāk burbuļot, apgriež filejas, tad noņem pannu no uguns un atstāj uz septiņām minūtēm. Izņem filejas no ūdens un atdzesē pilnībā, tas var ilgt aptuveni stundu. Gatavs lasis pēc atdzišanas būs mīksts un izskatīsies koraļļains.
Kamēr lasis dziest, sāk gatavot salātus. Sagrauzdē ķirbju sēklas, uzberot tās uz sausas, smagas metāla paplātes. Tās sāks nedaudz “lēkāt”, kļūs tumšākas un iegūs piesātinātāku garšu. Sēkliņas nav jāgrauzdē ilgi, tādēļ neatstāj pannu bez pieskatīšanas, ātri tās samaisot. Tad pārber vēsā pannā.
Kressalātus liek lielā, seklā bļodā (vai sadala divās bļodās), apsmidzina ar ābolu sidra etiķi un samaisa. Pievieno lasi, kuram noņemta āda un kas sadalīts kumosa lieluma vai mazākos gabaliņos.
Sagriež avokado, izņem kauliņu, tad ar karoti liek mīkstumu uz laša un kressalātiem. Ja vēlas, var arī sagriezt šķēlēs. Starp citu, ja ir saglabājusies pusīte avokado, tad var izmantot to, nemaz nav nepieciešams vesels, it īpaši ja gatavo maltīti tikai vienam vai diviem cilvēkiem.
Salātus apslaka ar eļļu, apkaisa ar sāli un pa virsu uzber pusi sagrauzdēto ķirbja sēkliņu. Vislabāk lietot labu “Extra virgin” olīveļļu, nevis vienkāršu augu eļļu. Uzmanīgi samaisa. Pārber ar atlikušajām ķirbja sēklām.
Labu apetīti!