Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls
Foto: SHUTTERSTOCK

Laksti zaļi un nekrīt, bet pēc kalendāra jau laiks noņemt! Kā noteikti īsto brīdi, kad jānovāc dārzeņi? 2

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Kokteilis
2025. gads sola “stabilu melno svītru” 5 zodiaka zīmēm
Lasīt citas ziņas

Katru rudeni ir problēma noteikt īsto brīdi, kad jārok kartupeļi, jāvāc bietes, burkāni un citi dārzeņi. Šogad sīpoliem laksti zaļi un nekrīt, bet pēc kalendāra jau ir laiks noņemt. Nauris Ventspilī

“Katru gadu īstais ražas vākšanas laiks mazliet atšķiras. Taču rudens paliek rudens, un ar to jārēķinās. Tomēr arī pārsteigties nevajag. Pirms vāc dārzeņus, jāapdomā, vai būs pietiekami vēsa vieta, kur tos glabāt,” skaidro zemnieks Andris Mangulis no Ķekavas pagasta.

Sīpoli

CITI ŠOBRĪD LASA
Foto: Sandra Ruska

Tiem vākšanas laiku vajadzētu noteikt nevis pēc lakstiem, bet saknēm. Ir svarīgi noķert īsto brīdi, kad saknes sāk atmirt – kļūst brūnas, sarūk. To var pavērot, izraujot sīpolus ēdienu gatavošanai. Nokavējot īsto brīdi, sīpols sāk dzīvot ar jaunu sparu, jo ir daudzgadīgs augs. Šādi sīpoli var saplīst, tie slikti glabāsies.

Parasti sīpolus novāc augusta vidū, otrajā pusē, atkarībā arī no stādīšanas laika.

Ja laksti uzvestos kā citus gadus, tad par vākšanas laiku un sakņu atmiršanu vēstītu loku nogulšanās.

Ķiploki

Foto: SHUTTERSTOCK

Ziemas ķiplokiem jābūt novāktiem. Lai saprastu, kad tas darāms, dažus ķiploku ziedus atstāj nenogrieztus. Kad tie savus kaklus izslien taisni, ķiploki ir gatavi norakšanai. Lai ķiploki labi glabātos, nedrīkst šo brīdi nokavēt. Citādi tie nebūs arī labs sēklas materiāls, jo galviņas būs saplīsušas, apvalciņš vairs nesargās daiviņas.

Kartupeļi

Par glabāšanai paredzēto kartupeļu vācamo laiku tradicionāli uzskata periodu no 5. līdz 10. septembrim. Kartupeļi ir gatavi norakšanai, kad tiem nokrīt laksti. Kad lakstu puve piemetusies, ar lakstu pļaušanu nedrīkst kavēties, jo slimība nokļūst līdz bumbuļiem. Pēc lakstu nopļaušanas tupeņiem ļauj kādas 10 dienas nobriest.

Kartupeļu stādījumiem, kuru laksti apstrādāti pret lakstu puvi, laksti jāpļauj nost zaļi.

Agros kartupeļus norok, kad grib, nav jāgaida septembris.

Burkāni

Burkānus, kas sēti maijā, var vākt jau ap 15.–20. septembri. Taču parasti burkānu vācamais laiks ir oktobris.

Reklāma
Reklāma

Lai burkāni labi saglabātos, būtu sulīgi un nesāktu pūt vai augt, vajadzīga vēsa glabātava. Ja burkānu nav daudz, tos dārzā var turēt līdz salam, jo burkāni nebaidās aukstuma.

Agri sētie gan līdz septembrim gaidīt nevar. Tie arī nederēs glabāšanai. Tādēļ tos cenšas apēst vai sagriež un saliek saldētavā.

Bietes

Sarkanās galda bietes vāc agrāk par burkāniem, jo tām daļa apaļumu ir virszemē un ir pakļautas zemām gaisa temperatūrām.

Kāposti

Foto: Sandra Ruska

Kāpostus vāc atkarībā no šķirnes. Agrie kāposti jānovāc pirmie, jo tiem ātri var pārsprāgt galviņas. Vēlīnos, skābēšanai un glabāšanai paredzētos kāpostus vēlams novākt līdz 20. oktobrim, jo mēneša beigās var būt gan sals, gan sniegs.

Ja dārziņš nav liels, kāpostus, bietes, burkānus un puravus var atstāt uz pēdējo brīdi un novākt tad, kad sola sala iestāšanos.

Pupiņas

Pupiņu novākšanai pirmā salna nāks par labu, jo samazināsies zaļā lapu masa un varēs vieglāk noņemt ražu. Pāksts pašu pupiņu pasargās. Taču var vākt arī pakāpeniski, noraujot pākstis, kuras sasniegušas raksturīgo lielumu un resnumu. Sēklai paredzētās pupiņas drošības pēc vajadzētu noņemt līdz salnām.

Pākšu pupiņas ir maigas un jānovāc līdz salnām. To, ko nevar apēst, glabā saldētavā.

Ķirbji

Glabāšanai paredzētos ķirbjus svarīgi noņemt līdz pirmajām salnām. Resnākos novāc pirmos līdz septembra sākumam. Pārējos var pasargāt un pabriedināt līdz septembra vidum.

Augļi

Foto: Sandra Ruska

Āboli un bumbieri ir visgardākie, kad tos novāc pirms gatavības. Pat vasaras ābolus vēlams noraut vēl negatavus un nedēļu paturēt kastītē. Ienākoties kokā, tie kļūst miltaini, zaudē sulīgumu un izcilo garšu. Tas sevišķi raksturīgi bumbieriem.

Par to, ka āboli un bumbieri vācami, var pārliecināties, kad pārgriežot serdē redzamās sēkliņas sāk brūnēt.

Ja vasaras un rudens āboliem var vieglāk atrast glabātavu, tad ziemas āboliem jau vajag pamatīgāku noliktavu.

Pirms pilngatavības novākti augļi pozitīvi ietekmē nākamā gada ražu.

IEVĒRO!

Saknes vislabāk glabājas, ja tās vāc vecā mēnesī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.