Kā labāk audzēt pētersīļus 0
“Kā labāk audzēt pētersīļus – vai sēt uzreiz pastāvīgā vietā vai iepriekš izaudzēt dēstus?” INTA PRIEKUĻU NOVADĀ
Sakņu pētersīļi ir aukstumizturīgi, tos parasti sēj iespējami agri aprīlī līdz maija sākumam, jo vēlāk to dīgšanu var traucēt mitruma trūkums, arī saknes var pilnībā neienākties un pēc novākšanas slikti glabāties. Šeit jāņem vērā tas pats, kas attiecas uz sakņu selerijām, – zaļumiem jāsēj speciālas lapu pētersīļu šķirnes, bet, audzējot pētersīļa saknes, tām jābūt burkāna lielumā un lapas vajadzīgas pašam augam. Sakņu pētersīļus audzē tāpat kā burkānus. Vienā metrā sēj 40–60 sēklu, ievērojot ap 30 cm attālumu starp rindām.
Lapu pētersīļus, sevišķi kruzuļainos, labāk audzēt no dēsta. Tos izstāda 25 x 25 cm attālumā.
Izplatītākās pētersīļu šķirnes:
• sakņu: ‘Arat’ (garas, gludas saknes, spēcīgs lapojums), ‘Halflange’ (vidēja garuma gludas saknes ar pikantu, patīkamu garšu);
• gludlapu: ‘Comun 3’ (ātri augošs, spīdīgs, tumši zaļš lapojums, stāvs augums, spēcīgi kāti), ‘Titan’ (gludas, smalkas lapiņas ar augstu sausnas saturu);
• kruzuļainie: ‘Aphrodite’ (aromātiski pētersīļi ar tumši zaļu lapojumu, īsiem, spēcīgiem kātiem, šķirne paredzēta podu kultūrai), ‘Mooskrause 2’ (ļoti aromātiskas tumši zaļas lapas), ‘Petra’ (gaiši zaļas, intensīvi krokotas lapas), ‘Wega’.