Laiks salātiem! 5 salātu receptes un špikeris mērcītēm 1
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Lai pēc garās ziemas atgūtu enerģiju, ir laiks svaigiem dārzeņu salātiem, kuriem lielākam enerģijas lādiņam var pievienot diedzējumus.
Robežšķirtne starp salātiem kā uzkodu un salātiem kā pastāvīgu ēdienu ir nosacīta. Parasti apetītes ierosināšanai pasniedz vieglus salātus, piemēram, kāpostu ar burkāniem, lapu salātus ar dārzeņiem, vinegretu. Ja salāti ir maltītes galvenais ēdiens, to sastāvā ietilpst gaļa vai zivs, un tie ir sātīgi. Lai tie labi garšotu, svarīgi nepārspīlēt ar sastāvdaļu skaitu. Pietiks ar četrām piecām, neskaitot mērci.
Lapu salātu bagātība
Gatavojot lapu dārzeņu salātus, ieteicams izvēlēties tādu kombināciju, lai salāti izdotos daudzkrāsaini, ne pārāk asi, bet nebūtu bezgaršīgi.
Galviņsalāti ir piemērota sastāvdaļa gandrīz visiem svaigajiem salātiem. Ja gribas kaut ko pikantāku, var pievienot krokaino vai platlapu endīviju, rukolu, kressalātus. Pikanto zaļumu garšu var līdzsvarot ar kraukšķīgajiem Ķīnas kāpostiem un salātu baldriņiem, bet krāsainākus padarīt ar rūsganajiem lapu salātiem.
Metālu – nē!
Lapu dārzeņu salātus visērtāk sagatavot, izmantojot divas speciālās koka karotes – trīszaru dakšiņas. Ja tādu nav, labi noder arī parastās koka karotes. Nevajadzētu izmantot metāla galda rīkus, jo metāls reaģē ar skābi, ko satur salātu aizdaram izmantotais etiķa un eļļas maisījums.
Arī salātu sajaukšanai vispiemērotākā ir koka bļoda. Var izmantot arī kāda cita materiāla trauku, ja vien tas nav izgatavots no alumīnija vai emaljēts.
Priekšlaikus sajaukt lapu dārzeņus ar mērci nevajag, jo skābes ietekmē zaļumi savīst.
Salāti ar vistu un zemenēm
Sastāvdaļas:
• 200 g žāvētas vistas krūtiņas
• 6–7 lielas zemenes
• sauja rukolas
• 2–3 ēdamkarotes saulespuķu sēkliņu
• 1 ēdamkarote citrona sulas
• 1 ēdamkarote augu eļļas
• pustējkarote cukura
• pustējkarote sāls
Pagatavošana:
Žāvēto vistu un zemenes sagriež gabaliņos. Rukolu nomazgā un nožāvē. Saulespuķu sēkliņas apgrauzdē uz sausas pannas. Uz šķīvja kārto rukolu, zemenes un vistas gabaliņus. Atsevišķā traukā samaisa augu eļļu ar citrona sulu, sāli un cukuru. Mērci pārlej salātiem.
Salātus var papildināt ar zemeņu mērci, ko pagatavo no zemenēm, eļļas, sāls un cukura.
Kabaču un gurķu salāti
Sastāvdaļas:
• 1 neliels kabacis
• 2 svaigie gurķīši
• sauja cūku pupu
• redīsu dīgsti
• dilles
• loki
• vīna etiķis
• sāls, cukurs
Pagatavošana:
Gurķus un kabaci nomazgā, ar dārzeņu mizojamo nazi gareniski sagriež plānās sķēlēs. Cūku pupas sālsūdenī izvāra mīkstas. Lai tām vieglāk noņemt mizu, izvārītas uzreiz ieliek aukstā ūdenī. Nomizotās cūku pupas pievieno gurķiem un kabačiem, uzbārsta sāli, cukuru, smalki sagrieztas dilles un lociņus. Pārslaka vīna etiķi. Dekorē ar redīsu dīgstiem.
Ja vēlas, var pievienot pētersīļus, baziliku, piparmētru vai citus sev tīkamus garšaugus, bet vīna etiķa vietā izmantot ābolu etiķi vai citrona sulu.
Ar redīsiem un sieramoliņu
Sastāvdaļas:
• 100 g salātlapu maisījuma
• 100 g redīsu
• 50 g sieramoliņa dīgstu
Mērcei:
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 1 ēdamkarote medus
• pustējkarote sāls
• šķipsna maltu melno piparu
Pagatavošana:
Uz šķīvja kārto salātlapas, tām virsū – ripiņās sagrieztus redīsus un sieramoliņa dīgstus. Pagatavo mērci, atsevišķā traukā samaisot tai paredzētās sastāvdaļas. Pārlej salātiem.
Sieramoliņa dīgsti salātiem piešķir patīkami pikantu, mazliet rūgtenu garšu.
Ar tomātiem un sinepju dīgstiem
Sastāvdaļas:
• 100 g salātlapu maisījuma
• 150 g ķirštomātiņu
• 25 g diedzētu sinepju sēklu
Mērcei:
• 3 ēdamkarotes olīveļļas
• 2 ēdamkarotes citrona sulas
• 1 ēdamkarote kļavu sīrupa
• pustējkarote sinepju
• pustējkarote sāls
Pagatavošana:
Salātlapas nomazgā un nosusina. Ķirštomātiņus nomazgā un pārgriež uz pusēm. Uz šķīvja kārto salātlapas, tiem virsū – pārgrieztos ķirštomātiņus un diedzētas sinepju sēklas. Pagatavo mērci, izmantojot visas tai paredzētās sastāvdaļas, un pārlej salātiem.
Sinepes un diedzētās sinepju sēklas salātiem dod patīkamu asumu un aromātu.
Brokoļu un redīsu salāti ar kuskusu
Sastāvdaļas:
• 200 g kuskusa
• 300 g brokoļu
• 100 g valriekstu
• 60 g cietā siera
• 2 ēdamkarotes olīveļļas
• 1 tējkarote kanēļa
• saišķītis redīsu
• grauzdētas ķirbja sēkliņas
• zaļumi
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Brokoļus tvaicē aptuveni 5 minūtes, tad iegremdē aukstā ūdenī, lai saglabātu skaisti zaļo krāsu. Dažas ziedkopas atstāj neskartas, bet pārējās sablendē kopā ar valriekstiem un sieru. Kuskusu pārlej ar 200 ml karsta ūdens, iemaisa kanēli, šķipsniņu sāls un olīveļļu. Traukam uzliek vāku un ļauj kuskusam piebriest aptuveni 5 minūtes. Tad ar dakšiņu izcilā, sajauc ar brokoļu un siera maisījumu, pievieno plānās šķēlītēs sagrieztus redīsus un smalki sakapātus zaļumus. Visbeidzot pieliek brokoļu ziedkopas, uzbārsta sāli, piparus, sasmalcinātas ķirbja sēklas, uzslaka olīveļļu, ja nepieciešams.
Lai garšas un vitamīnu buķete būtu bagātīgāka, salātiem pievieno dīgstus pēc izvēles.
Salātu mērču receptes:
Etiķa un eļļas mērce
Sastāvdaļas:
• 180 ml (12 ēdamkarošu) eļļas
• 60 ml (4 ēdamkarotes) etiķa
• 10 ml (2 tējkarotes) sinepju
• zaļumi pēc izvēles
• sāls, pipari
Pagatavošana:
Nelielā traukā sakuļ etiķi ar sāli un pipariem. Ja gribas, lai mērce būtu pikantāka, pievieno sinepes (bez tām arī var iztikt). Turpinot kulšanu, mērcei pievieno eļļu, lejot tievu, bet nepārtrauktu strūkliņu. Puto, līdz mērce sāk biezēt. Ja nepieciešams, beigās pieber vēl sāli un piparus.
Mērces garšu var bagātināt ar rozmarīnu, maurlokiem, pērtersīļiem, piparmētru. Kā interesanta piedeva noder arī ķiploki, šalotes sīpoli, čili, mārrutki, medus.
Pikantā sojas mērce
Sastāvdaļas:
• 125 ml sojas mērces
• 60 ml (4 ēdamkarotes) baltvīna etiķa
• 60 ml (4 ēdamkarotes) zemesriekstu eļļas
• 2 tējkarotes cukura
• 2 čili pākstis
• 2 ķiploka daiviņas
• 2 cm ingvera saknes
• svaigi malti melnie pipari
Pagatavošana:
Ingvera sakni nomizo un sasmalcina. Čili izņem sēklas, smalki sagriež. Ķiploka daiviņas nomizo un sasmalcina. Traukā sakuļ etiķi ar cukuru un pipariem. Pievieno sojas mērci un garšaugus. Putojot maisījumu, pakāpeniski pielej zemesriekstu eļļu. Kuļ tik ilgi, kamēr mērce viegli sabiezē. Pēc garšas pieber sāli.
Var pievienot arī sezama eļļu, kas mērcei piešķirs riekstu garšu.