Foto: Shutterstock

Lai ziemā nepietrūktu garšu – kaltējam garšaugus! Praktiski padomi 1

Autors: Aiva Kaive, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
“Izārdīs Latviju pa vīlēm!” Soctīklotāji “izceļ saulītē” vecu premjeres ierakstu soctīklos, kas izsauc viedokļu vētru
7 lietas, kas notiek ar ķermeni, ja rītu sāc ar kafijas tasi tukšā dūšā
“Asaras acīs!” Tantiņas pie Matīsa kapiem tirgo puķu vainagus. Kāds izsauc policiju, bet viņa rīcība pārsteidz
Lasīt citas ziņas

Vasara lutina ar garšaugiem, zaļumiem un svaigām saknēm – tas viss ir smaržīgs un garšīgs. Lai ziemā tā nepietrūktu, tiek meklēti varianti, kā, maksimāli saglabājot zaļumu un garšaugu vērtību, burciņās iedabūt arī vasaras garšas, krāsas un aromātu.

Viss zaļo, plaukst un smaržo! Daudzi no garšaugiem, kas aug dārzā, uz palodzes ir piemēroti arī kaltēšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tos nomazgā, nosusina un ar visiem kātiem uz augšu nelielos pušķos pakarina labi vēdināmā vietā, bet ne tiešos saules staros.

Ja ļoti ātri gribas kaltēt un nav vietas pušķiem, garšaugus var likt uz cepampapīra un pakaltēt 40 oC cepeškrāsnī, bet atstājot durvis pavērtas.

Salauzītus kaltētus garšaugus liek aizskrūvējamā kārbā vai burkā un glabā tumšā vietā.

Zināšanai!

Garšaugu lapiņas var arī smalki sakapāt, samaisīt ar nelielu sāls daudzumu, cieši sablīvēt mazās burciņās un pārliet ar kvalitatīvu augu eļļu. Šajā variantā maksimāli saglabājas krāsa, aromāts un garša. Mīnuss ir pievienotais sāls daudzums.

Saldējot garšaugu aromāts un krāsa saglabājas, taču jāievēro vairāki nosacījumi. Pirmkārt, lapiņām jābūt sausām, citādi tās maina krāsu un kļūst brūni zaļas (īpaši jutīgs ir baziliks). Otrkārt, garš­augu lapiņas nevis griež ar nazi, bet saplucina. Tad ieber maisiņos, izspiež gaisu un liek saldētavā. Sasaluši garšaugi viegli sabirst.

Treškārt, tie jāizlieto 4–6 mēnešu laikā, jo pēc tam kvalitāte ievērojami krītas. Garš­augus var saldēt ledus trauciņos – tos smalki sagriež, ieber trauciņos, pārlej ar ūdeni un sasaldē. Pēc tam kubiciņus liek maisiņos. Gatavojot ēdienu, pievieno pāris kubiciņu, un būs gan garša, gan lieliska smarža.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.