Lai torte izdotos, tās gatavošanas procesā jāievēro daudzi smalkumi. Kas jāzina katrai kūku cepējai? 6
Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Cepot torti vai kūkas, to gatavošanas procesā jāievēro daudzi smalkumi, citādi cerētā garduma vietā var sanākt čiks.
Kas jāzina par sastāvdaļām
Receptē norādītajām sastāvdaļām jābūt istabas temperatūrā. Lai to garantētu, olas un sviests jāizņem no ledusskapja stundu vai pusotras pirms mīklas gatavošanas.
Olu dzeltenumus no baltumiem vislabāk atdalīt, kad olas ir aukstas, bet dzeltenumu sakult, kad tas sasilis līdz istabas temperatūrai.
Ja ir šaubas par olu svaigumu, tās ieliek bļodā ar aukstu ūdeni. Ja olas nogrimst, tās ir svaigas, ja uzpeld – vairs nav pirmā svaiguma.
Pienu receptēs var aizstāt ar jogurtu vai skābo krējumu.
Visprecīzāk sastāvdaļas nosvērs digitālie virtuves svari.
Kā labāk sajaukt komponentus
Vienmēr jāsāk ar sauso vielu sajaukšanu, tās pievienojot pamīšus.
Sajaucot sviestu ar cukuru, masa jāmaisa un jākuļ vismaz 5 minūtes, lai to iegūtu vieglu, vijīgu un gaiši dzeltenu.
Nav jāsteidzas sviestu pēc iespējas ātrāk sajaukt ar pārējām sastāvdaļām. Vispirms to 5 minūtes viegli sakuļ, lai piekļūst vairāk gaisa, tad pievieno cukuru un atkal sakuļ.
Pirms olas pievieno mīklai, tās sakuļ ar dakšiņu.
Šķipsniņa sāls izceļ saldo konditorejas izstrādājumu garšu.
Kā labāk izcept
Jāsagaida, kad krāsns uzsilusi līdz vajadzīgajai temperatūrai, tikai tad var likt veidni cepeškrāsnī.
Vēlams iegādāties atsevišķu termometru, lai noteiktu temperatūru cepeškrāsnī, jo bieži vien krāsns izrādās par aukstu vai par karstu.
Cepot veidni ar kūku liek cepeškrāsns vidējā plauktā, ja vien receptē nav norādīts citādi.
Lai pārbaudītu, vai kūka gatava, izmanto koka irbulīti vai zobu bakstāmo. Ja tas ir sauss, kūka ir gatava.