Plecā uzliekama aukstuma soma. Foto – Aija Geida

Lai produkti karstumā nebojātos. Testējam vairākas aukstuma somas 1

Lai karstumā līdzpaņemtie produkti un dzērieni nesabojātos, vienīgais risinājums ir aukstuma somas un konteineri. Eksperimentējam, kurš risinājums spēj visefektīvāk pretoties saules radītajam karstumam.

Reklāma
Reklāma
Kā mans mēģinājums atteikties no cukura pārvērtās par ceļojumu uz elli 6
Kokteilis
Šīs lietas bieži tiek dāvinātas dzimšanas dienā – tas ir stingri aizliegts
Nosaukti trīs cilvēka dzīvībai visbīstamākie pārtikas produkti 11
Lasīt citas ziņas

Karstajās dienās nereti aktuāls kļūst jautājums, kā pārvadāt produktus, lai tie pāris stundu laikā neizkustu, nesabojātos vai nesarūgtu. Izmēģinot visdažādākos risinājumus, jāatzīst, ka saglabāt vēsu var vienlīdz labi gan dārgās aukstuma somās, gan pašu spēkiem uzmeistarotos termosos.

Termosa efekts

Lai gan aukstuma somas un konteinerus nereti dēvē par ledusskapjiem, tas nav pareizi, jo šādām ierīcēm nav saldēšanas un vienmērīga aukstuma uzturēšanas funkcijas (izņemot tās, kas pieslēdzamas pie automašīnas strāvas). Šie izstrādājumi drīzāk būtu jāsauc par aukstuma termosiem, jo tiem ir siltumizolējoša funkcija. Atkarībā no izmantotā materiāla kvalitātes un aukstuma elementu skaita iekšpusē siltums nespēj izplatīties 3–6 stundas. Pēc tam temperatūra somā pakāpeniski palielinās, un vairs nevar runāt par aukstumu. Labi, ka produkti vai dzērieni sasilst lēni, tāpēc būs vēsi 2–3 reizes ilgāk par noteikto laiku un arī pēc 5–6 stundām sviests nebūs izkusis, piens vai krējums sarūdzis, biezpiena sieriņš kļuvis mīksts. Alus būs atspirdzinoši vēss vismaz 4–6 stundas. Visilgāk saglabājas sasaldēts produkts, kam gar malām novietoti aukstuma akumulatori, – pēc astoņām stundām tas būs nedaudz atkusis, mīksts, bet vēl vēss.

CITI ŠOBRĪD LASA

Protams, šie mērījumi ir aptuveni, jo viss pamatā atkarīgs no gaisa temperatūras: ja aukstuma soma nolikta automašīnā, kas atstāta saulē un gaisa temperatūra iekšpusē ir pāri +40 °C, efektivitāte strauji saruks, kamēr ēnā novietota savu misiju pildīs daudzu stundu garumā.

Visus t.s. aukstuma termosus var iedalīt divās grupās – mīkstās somas un stingrās aukstuma kastes.

Aukstuma somas

Aukstuma soma neatšķiras no ikdienā lietotajām – tā var būt izgatavota kā pludmales soma, mugursoma, ceļojuma koferis ar ritentiņiem, piknika grozs, plecā uzliekama vai pie rokas nesama soma. Katrs var piemeklēt pat savam ģērbšanās stilam piemērotāko gan krāsas, gan dizaina ziņā.

Somas lielākoties sastāv no trim kārtām: ārpusē ir dekoratīvais audums (izgatavots no dažādiem plastmasas savienojumiem, piemēram, poliestera), vidū – termoizolējošais slānis, iekšpusē – viegli tīrāms, vaskadrānai līdzīgs materiāls. Diemžēl ražotāji bieži vien nenorāda visus izmantotos materiālus.

Izstrādājums var būt 5–25 l ietilpīgs, un tas vairāk piemērotas tuvākiem braucieniem. Retāk var iegādāties 50 l tilpuma somas. Salīdzinājumā ar aukstuma kastēm somu var viegli uzglabāt, jo salocītā veidā tā neaizņem daudz vietas. Izvēloties ieteicams pārliecināties, vai rokās nesamajai somai ir ērts rokturis, mugursomai vai plecu somai polsterējums siksnām. Lētākām somām ir plānas siksnas, un tās griežas plecos.

Eksperimentējot +25…+30 °C izmēģināju vairākas aukstuma somas. Pludmales soma bez aukstuma akumulatora pienu spēja uzturēt vēsu trīs stundas, bet saldējums kļuva mīksts jau pēc pusotras stundas. Ar trim aukstuma akumulatoriem piens bija vēss vēl pēc sešām stundām, bet saldējums saglabāja savu konsistenci divarpus stundas. Pārvadājot +25 °C somu ar saldētām ogām, kurā ievietoti divi aukstuma elementi, tās pēc divām stundām pat nebija sākušas atkust.

Reklāma
Reklāma

Mugursoma, pilna ar alus pudelēm un trim aukstuma elementiem, nodrošināja, ka pēc sešu stundu pārgājiena dzēriens bija patīkami vēss. Savukārt 18 l ietilpīga rokas soma krējumu un pienu saglabāja vēsu vien divarpus stundas, bet ar aukstuma elementiem – aptuveni četras stundas. Tajā ieliktie seši saldējumi kļuva mīksti jau pēc divām stundām. Gaisa temperatūra šajā eksperimenta dienā bija +30 °C.

Aukstuma konteineri

Aukstuma konteiners lielākoties sastāv no diviem plastikāta traukiem, kas ielikti viens otrā, savukārt telpa starp tiem aizpildīta ar siltumizolācijas materiālu. Aukstuma konteineriem siltumizolējošās īpašības ir divreiz lielākas nekā aukstuma somām, jo to sieniņas ir daudz biezākas (līdz pat 6 cm). Turklāt aukstuma noplūdi kavē cieši pieguļošs vāciņš. Tam ir izturīgs rokturis, kas vienlaikus kalpo kā slēdzis un novērš patvaļīgu atvēršanos. Pieejamas visdažādākā tilpuma un krāsas kastes. Dažiem modeļiem aukstuma akumulatorus ievieto vāka iekšpusē.

Šie aukstuma termosi lieliski saglabā vēsumu. Kad ārā bija +25 °C, blīvi saliktas piena pakas bija vēsas pat pēc četrām stundām, bet ar aukstuma elementiem – līdz pat vakaram (astoņas stundas). Kaste ar saldējumu un diviem aukstuma elementiem +30 °C godam izturēja divu stundu ceļu, un saldējums nebija izkusis.

Mazs ledusskapītis

Automašīnu aukstuma somas atkarībā no modeļa nodrošina +13…+15 °C zemāku temperatūru, proti, ja ārā ir +25 °C, somā tā būs aptuveni +10 °C. Tas ir labs risinājums, jo, kamēr soma ir pieslēgta pie barošanas sistēmas, tiek uzturēta vienmērīga temperatūra. Pārējām aukstuma somām un kastēm temperatūra katru stundu neglābjami kāpj, bet šajās somās tā nenotiek. Izstrādājumi, protams, ir divreiz dārgāki, jo uzbūve ir sarežģītāka, bet izbraucienos pie dabas ieguldījums noteikti atmaksājas. Dažām somām atsevišķi nopērkams 220 voltu strāvas pārveidotājs.

Automašīnas aukstuma kastes sauc par pārnēsājamiem ledusskapjiem, un tajos temperatūra ir +17 °C zemāka nekā ārpusē.

Jāpiebilst, ka automašīnu aukstuma somas un kastes ir trīsreiz smagākas nekā pārējie aukstuma termosi.

Mazie palīgi − aukstuma akumulatori

Lai siltums aukstuma somas vai kastes iekšpusē nespētu tik ātri izplatīties, nepieciešami mazie aukstuma akumulatori, ko dēvē par saldējamajiem elementiem. Tie ir no plastmasas, kas piepildīta ar speciālu sāls šķīdumu. Pirms izmantošanas akumulatorus ieliek ledusskapja saldētavā. Ja šos elementus novieto apkārt produktam, to iespējams uzglabāt aptuveni divreiz ilgāku laiku. Standarts ir 1 kg akumulatori, bet nopērkami arī 500 un 200 g aukstuma elementi. Pat sliktas kvalitātes aukstuma somā tie kādu laiku spēj saglabāt produktu vēsu. Izmēģinot lētākus un dārgākus akumulatorus, aukstuma atdeves spējā nejutu atšķirību. Lētākie standarta aukstuma elementi maksā 1–2 eiro, dārgākie – 5 eiro. To izskats atšķiras: lētākie ir kā ķieģelīši, dārgākie – kā plāns gaļas dēlis vai blašķe.

Lētāki risinājumi

Ja nav paredzēts iegādāties aukstuma kasti vai somu, var iztikt ar vienkāršākiem risinājumiem, piemēram, produktu var ietīt folijā (ar spīdīgo pusi uz ārpusi). Kartona kastē ieliek segu un tajā – folijā ietītus produktus. Pirms tam ledusskapī sasaldē daudz mazo ledus gabaliņu un tos iepilda vairākos maisiņos. Produktus sakārto cieši kopā un ledus maisiņus liek tiem apkārt. Aptuveni četras stundas +25 °C piens un alus saglabājās vēss, sviests kļuva tikai nedaudz mīkstāks, bet saldējums izturēja divas stundas. Šajā gadījumā svarīgi, cik lielu produktu daudzumu vēlas saglabāt vēsu un cik labi tie pirms tam atdzesēti.

SVARĪGI

Soma pēc katras lietošanas rūpīgi jāiztīra, jo pat daži iztecējuši un sastāvējušies saldējuma un krējuma pilieni var radīt neciešamu smaku, no kuras pēc tam grūti atbrīvoties (jāberž ar etiķi, jāvēdina).

UZZIŅA

Cik maksā

• Aukstuma somas piknika groza veidolā var iegādāties, sākot no 10 eiro, rokas somas – no 12 eiro, mugursomas maksā 30 eiro, plecu somas – 15–20 eiro, pludmales somas – no 17 eiro.

• Aukstuma kastes maksā, sākot no 13 eiro.

• Automašīnu aukstuma somas, kas pieslēdzamas pie t.s. piepīpētāja (12 voltiem), nopērkamas, sākot no 35 eiro, bet ledusskapji – sākot no 50 eiro.

6 viltības, lai aukstums neizkūp gaisā

1. Labāk, ja soma ir pilna ar produktiem, – tad temperatūra lēnāk paaugstināsies. Tāpēc svarīgi izvēlēties ģimenes vajadzībām atbilstīga tilpuma somu.

2. Ja nav tik daudz produktu, tukšo vietu ieteicams aizpildīt ar aukstuma akumulatoriem, kas divreiz paildzina aukstuma efektu.

3. Aukstuma elementi pirms lietošanas vismaz astoņas stundas jātur saldētavā.

4. Produkti pirms ievietošanas somā vai kastē labi jāatdzesē, ledusskapi noregulējot uz iespējami aukstāko režīmu.

5. Jācenšas somu turēt ēnā, un var to sasegt ar segām.

6. Ja produktiem apkārt novieto aukstuma elementus, efekts ir visnoturīgākais!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.