Lai pannas un katli mirdz! 0
Katli un pannas laika gaitā pārklājas ar neglītu aplikumu, zaudējot sākotnējo skaistumu un spozmi. Mazgājot tos ar trauku mazgājamo līdzekli un sūkli, ne vienmēr izdodas panākt iecerēto rezultātu. Katliņus gadās piededzināt arī no iekšpuses.
Izmēģināsim vairākus lētus, bet efektīvus paņēmienus. Ķeramies pie darba!
Vārošs ūdens un mazgāšanas līdzeklis
Katliņā ielej ūdeni, tam pievieno dažus pilienus mazgāšanas līdzekļa. Ūdeni uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Tad uz ļoti mazas uguns šķidrumu pavāŗa aptuveni 15 minūtes . Pēc tam ar sūkli katliņu rūpīgi izmazgā.
Etiķis un soda
Šis vienkāršais un lētais paņēmiens derēs gandrīz visu veidu kastroļu un pannu tīrīšanai( emaljētu, čuguna, teflona un tērauda), bet nederēs alumīnija trauku mazgāšanai.
Netīrajā katliņā ielej ūdeni un 9% etiķi, saglabājot proporcijas 1:1. Ūdenim jāpārklāj piedegums. Šķidrumu uzkarsē, tad to noņem no uguns un pievieno 2- 3 ēdamkarotes sodas.
Pievienojot maisījumu, tam jārada reakcija. Tad atstāj 10-20 minūtes pastāvēt un iedarboties. Ja ir ļoti stiprs piedegums, var pēc tam šķidrumu vēlreiz uzkarsēt. Tad visu izmazgā ar sūkli.
Sāls
Čuguna vai emaljēto trauku tīrīšanā neaizstājams palīgs būs sāls. Tas būs maigs un abrazīvs līdzeklis, kas palīdzēs atbrīvoties no taukaina piedeguma.
Katlā ieber sāli, pievieno pāris piles mazgājamā līdzekļa un ar papīra dvieli stipri berž, kamēr trauks top tīrs. Tad to noskalo zem silta ūdens. Tīrīšanai labāk izmantot rupjo sāli.
Saimniecības ziepes
Nospodrināt traukus no ārpuses vislabāk palīdzēs ziepju šķīdums. Tā pagatavošanai būs nepieciešamas saimniecības ziepes, tām aptuveni ceturto daļu sarīvē uz ŗīves.
To liek nelielā daudzumā silta ūdens. Tad pievieno 10 gramu sāls un sinepju pulveri, kā arī 2 ēdamkarotes ožamā spirta. Visu samaisa biezas konsistences masā.
To uzziež uz trauka ārmalām un atstāj aptuveni 30 minūtes. Pēc tam pannu vai katlu nospodrina ar sūkli līdz spīdumam.