Lai ēdiens cepeškrāsnī nepiedegtu 0
“Gāzes cepeškrāsnī mainu temperatūras režīmu, bet apakšpuse vienalga piedeg. Dzīvokli īrējam, tāpēc nav jēgas pirkt jaunu plīti. Vai tiešām šīs cepeškrāsnis tā nolietojušās, ka neko vairs nevar izcept?” ĀRIJA RĪGĀ
Lai veco modeļu gāzes plīts krāsnī plātsmaize izceptos vienmērīgi, būtu zeltaini brūna, nevis piedegusi vai vāji bālgana, ir ļoti jāiemanās. Labs palīgs ir speciāls termometrs, kas precīzi rāda temperatūru cepeškrāsnī un ko var iegādāties sadzīves preču un trauku veikalos. Var nopirkt gan vienkāršu modeļu termometrus, gan pie cepeškrāsns sieniņas piestiprināmus.
Ja cepeškrāsns apakšā ir pārāk liels karstums, vienīgais risinājums – to samazināt. Piemēram, uz zemākā plauktiņa liek vecāku pannu vai restīti un bļodiņu ar ūdeni. Uz vecākas pannas var uzbērt rupjā sāls kārtu (1–2 kilogramus). Cepeškrāsns apakšā ir redzēti arī ugunsdrošie ķieģeļi, kas vienmērīgi sadala karstumu plītī.
UZZIŅA
Temperatūra cepeškrāsnī atšķiras atkarībā no gatavojamā ēdiena.
• Kēksiem, mafiniem, smalkmaizītēm un biskvītiem parasti pietiek ar +170…+180 °C.
• Cepumiem un pīrādziņiem vajag +200 °C.
• Gaļai un kartupeļiem – aptuveni +180 °C.
• Sacepumiem der +170…+180 °C.
• +180 °C karstums ir universāls, tajā normāli izcepsies teju visi ēdieni.