Lai komposts būtu pilnvērtīgs, tā veidošanā jāievēro kāds svarīgs princips 4
“Kad dažāda kompostējamā materiāla pārpārēm, ir grēks to nekompostēt. Šādi augiem atkal tiks atdotas vērtīgās barības vielas. Taču arī komposts jākrauj pareizi, lai tas būtu pilnvērtīgs,” skaidro agronoms Māris Narvils no Gramzdas pagasta.
Ievēro proporcijas
Kompostu krauj pēc principa – trīs tā sauktās brūnās daļas un viena zaļā. Brūnās daļas ir materiāli, kas satur celulozi, sadalās lēnāk (lapas, salmi, siens u.c.).
Zaļās ir tās, kas bagātīgi satur slāpekli un ātri sadalās (augļi, dārzeņi, mizas, kafijas biezumi, kūtsmēsli, zaļie laksti).
Mērvienību katrs var izvēlēties pats: dakšas, spaiņus vai ķerras. Galvenais – ievērot proporciju.
Vislabāk, ja brūnās daļas var pakrāt un tad, kad bagātīgi rodas zaļās, visu kaudzi sakraut vienlaikus. Kraujot pakāpeniski, kompostēšanās procesi īsti nevar iziet ciklu (apakšā tas jau gatavs, bet augšpusē, kuru papildina, viss vēl procesā).
Kraujot svarīgi, lai materiāli būtu mitri. Ja lapas sausas, viegli apsmidzina (nevis salej) katru kārtu.
Ja visu kaudzi uzreiz nevar sakraut, brūnos materiālus ieteicams pakrāt, piemēram, sausās lapas salikt maisos. Tās var glabāt līdz pavasarim, kad kompostā liks pirmo pļauto mauriņa zālīti.
Kā pirmo un pēdējo kārtu kompostā liek brūnos materiālus.
Kompostēšanās procesu sekmē mikroorganismi, tāpēc ieteicams pievienot biokompostētāju.
Izvēlas lielumu
Kompostēšanās procesi pilnvērtīgi var notikt, ja tās tilpums nav mazāks par kubikmetru. Tātad kaudze ir 1 x 1 x 1 m liela. Mazāku kaudzi var kraut apaļu, lielāku – garenu. Kaudzei veido trapeces formu – apakšā krauj platāku, augšpusē – mazliet šaurāku. Taču jāraugās, lai tā nebūtu pārāk šaura un augšpusē neiebruktu, neieliektos. Tad kaudzē ietecēs lieks ūdens un procesi tiks traucēti.
Kad sakrautais komposts ļoti sakarsis, tajā ar stieni izsit caurumus, lai iekļūst gaiss un notiek pareizie kompostēšanās procesi.
Kaudzei izvēlas līdzenu vietu, kur nekrājas lieks mitrums. Var arī veidot nelielu slīpumu, lai liekais ūdens notek.