Lai kartupeļi nepūtu 0
“Rokot kartupeļus, daļa bija sapuvuši, pārvērtušies slapjā, smakojošā putrā. Vai bumbuļi bojājās mitruma dēļ?” EDĪTE S.
Pie vainas baktērijas, kas attīstījušās, kartupeļiem ilgstoši atrodoties mitrā augsnē pēc garajām lietavām. Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūta Kartupeļu selekcijas grupas vadītāja Ilze Skrabule informē, ka slapjo puvi izraisa bakteriālā melnkāja un citas baktērijas. Slimību ierosinātāji nonāk glabātavā ar bojātiem bumbuļiem un augsnes daļiņām. Bakteriālo puvju attīstību ļoti veicina mitrums, arī jebkurš mizas bojājums, sasitums vai citas slimības radīta brūce mitrumā var kļūt par bakteriālās jeb slapjās puves izcelsmes vietu. Puves bojātā bumbuļa struktūra kļūst mīksta, krēmīga. Pārvietojot kartupeļus ar transportieri vai šķirojamo agregātu, bojāto tupeņu masa sašķīst un inficē citus bumbuļus. Lai ierobežotu slimību izplatību, īpaši svarīgi ir nožāvēt bumbuļus, tos vēdinot vai speciāli mākslīgi ventilējot, kā arī atšķirot bumbuļus ar slapjās puves perēkļiem.
Ja kartupeļu laukā laksti vīst un tos var viegli izraut, bet stublāja pamatne melnē, kļūst gļotaina un ož pēc puvušām siļķēm, kartupeļus inficējusi bakteriālā melnkāja. To izraisa baktērijas Erwinia carotovora. Lai slimība neizplatītos visā stādījumā un neinficētu jauno ražu, slimos cerus no stādījuma vajag izvākt kopā ar jau izaugušajiem kartupeļiem.