Foto – LETA

Lai cilvēks nebūtu kā tuksnesis. Iepazīstam – piens ājurvēdā 0

Jau izsenis krūzīte silta piena pirms naktsmiera uzskatīta par vislabāko līdzekli. Govs piena siltums un treknums, kā arī spēja sauso padarīt mitru un auglīgu ir īpašības, kas šo produktu novieto ājurvēdas centrā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
“Varēja notikt ļoti liela nelaime…” Mārupes novadā skolēnu autobusa priekšā nogāzies ceļamkrāns 5
Lasīt citas ziņas

Dietologi ēdienu vērtē kā formulu – cik tajā minerālvielu, vitamīnu, kāda uzturvērtība. Taču cilvēks ir nevis formula, bet gan dzīva, mūžam mainīga būtne ar emocijām, enerģiju. Tāpēc ājurvēdā ēdiens, arī piens, ir dzīvības enerģijas un informācijas nesējs, tas veido cilvēku par to, kas viņš ir. Salīdzinot, piemēram, svaigpienu un pienu, kas iegūts no piena pulvera, jāatzīst: abu šķidrumu krāsa, garša, konsistence ir vienāda, taču enerģētika atšķiras.

Labākais – svaigi slaukts

Ājurvēdas ieskatā vislabākais ir svaigs, nupat slaukts piens, ko devusi gotiņa, kas barojusies zaļās ganībās un elpojusi dzirdu lauku gaisu. Pēc dietologu domām, šāds piens ir par treknu, jo var veicināt aptaukošanos, savukārt, ja to uzlūko kā kalcija avotu, labāk lietot attaukotu pienu. Ājurvedā tieši treknums ir vērtība: tauki pabaro smadzenes, vairo zināšanas, veicina viedumu, izpratni par sevi un pasauli. Šo īpašību dēļ piens ir ļoti vajadzīgs sievietēm, jo treknums veicina mīlestību. Ja atsakās no taukiem, kā tas bieži vien notiek, ievērojot kādu diētu, viņā saceļas vāta, kaltējot un padarot līdzīgu tuksnesim – sausu, neieeļļotu, nervozu. Šādā tuksnesī mīlestība nevar uzplaukt, grūtāk arī ieņemt un radīt bērnus. Tāpēc karsta piena krūzīte vakarā sievietēm, jo īpaši vātām, ir otrajā vietā aiz sargeņģeļa.

CITI ŠOBRĪD LASA

Svarīga ir piena kvalitāte. Ja tas nav īpaši labs, cietīs locītavas, mocīs alerģijas. Vērtīguma skalā aiz svaigi slauktā ir svaigpiens (ar ļoti īsu derīguma termiņu), pasterizēts piens (uzkarsēts līdz 60–70 grādu temperatūrai, atvēsināts un glabājams trīs četras dienas), piens iepakojumā, homogenizēts piens, kondensētais piens un piena pulveris.

Organismā piens vairo Zemes un ūdens elementus – gļotas, taukus, smagnējumu. Tas ir vērtīgi gan slaidajām vātām, gan ugunīgajām pitām (piens tās atvēsina); šīm došām piederīgajiem piens atļauts ikdienas uzturā. Ja gļotainība nav vēlama, alternatīva govs pienam ir sojas, mandeļu, auzu vai rīsa piens.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.