Foto: Unsplash

Lai brīvdienu rīti iesākas moži! Gudri knifi, kā pagatavot gardu kafiju mājās 21

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Septiņi saldēti dārzeņi, kas jāiekļauj uzturā, lai uzlabotu holesterīna līmeni
Nekad neizmanto šīs ciparu kombinācijas! Nosaukti 10 populārākie PIN kodi, kurus uzminēt pa spēkam būs ikvienam 6
“Ja viņiem patiesi interesētu mēs, “sabiedriskie” mediji pēdējās dienās runātu tikai par šo!” Hermanis neizpratnē par noklusēto informāciju
Lasīt citas ziņas

Šo aromātisko un uzmundrinošo dzērienu var pagatavot dažādi. Izvēlētā pagatavošanas metode, kā arī vēl citi faktori nosaka, kāds būs kafijas stiprums, garša un aromāts.

Ūdens ietekme

Kafijas garšu lielākoties nosaka tas, kādu ūdeni izmanto dzēriena pagatavošanai. “Ja ūdens ir pārāk mīksts, kafijai var būt papildu skābums, savukārt pārāk ciets ūdens dzērienam var piešķirt papildu rūgtumu,” skaidro kafijas grauzdētavas Tīrs Miers īpašnieks, barista Kalvis Lapsiņš. “Ja nav pieejams kvalitatīvs ūdens, es ieteiktu to filtrēt. Piemēram, ir dažādi filtri, ko var pievienot ūdens krānam, var izmantot ūdens filtrēšanas krūzes.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai noteiktu, kā mainās kafijas garša atkarībā no izmantotā ūdens, rīkojas šādi. Divās krūzītēs ieber vienādu daudzumu kafijas un aplej ar uzkarsētu ūdeni – vienā gadījumā izmanto to, kas tek no dzīvokļa ūdenskrāna, otrā – filtrēto ūdeni. “Ja nejūt būtiskas garšas atšķirības, var lietot krāna ūdeni. Tas ir gaumes jautājums. Tomēr jāņem vērā – kaļķains ūdens ātri aizaudzē ne vien kafijas kannas sieniņas, bet arī bojā kafijas automātu, ja tādu izmanto.”

Ieteicamā ūdens temperatūra, ar ko aplej kafiju, ir 92–96 grādi. “Ja kafija nav svaiga grauzdējuma, lai izvilktu tajā atlikušās ēteriskās eļļas un garšas, to var apliet arī ar verdošu – 100 grādu ūdeni,” norāda barista Kalvis Lapsiņš.

Piemērots malums

“Tikpat liela nozīme kā ūdenim ir kafijas maluma pakāpei,” uzsver speciālists. “Jo smalkāk samaltas kafijas pupiņas, jo ātrāk iespējams izvilkt visu labumu, ko tās satur.”

Ļoti smalks malums piemērots turku kafijas pagatavošanai, smalks malums – espreso pagatavošanai, vidējs malums – kafijas automātiem, rupjš malums – nospiedējkannai. “Gaiši grauzdētai kafijai raksturīga augļaina garša un citrusaugļu skābums. Vidēji grauzdētai ir pilnīgāka garša, raksturīgs līdzsvars starp saldu, skābu un rūgtu garšu. Bet tumši grauzdētai kafijai dominēs rūgtums,” norāda barista.

Ja labāk garšo stipra kafija, tās pagatavošanai jāizvēlas kāds no espreso kafijas aparātiem vai kafijas vārāmā kanniņa Moka. Ja patīkamāka šķiet maiga kafija, to var pagatavot, aplejot krūzītē, kafijas preskannā vai kafijas vārāmajās ierīcēs ar filtru.

Kā pagatavot kafiju

Nospiedējkannā (french press)

Foto: SHUTTERSTOCK

Vispirms sasilda trauku, ielejot karstu ūdeni.

Ieber maltu kafiju (60–70 g vai 6–7 tējkarotes uz litru ūdens).

Aplej ar karstu (92–96 ºC), nevis verdošu ūdeni. Apmaisa, lai tas var vienmērīgi iesūkties kafijā.

Uzliek vāku spiedkannai, lai dzēriens saglabātu bagātīgo aromātu.

Reklāma
Reklāma

Ļauj kafijai ievilkties aptuveni 4 minūtes, tad nospiež virzuli.

Pasniedz uzreiz pēc nospiešanas.

Kafijai ir niansēta un piesātināta garša, tā ir dzidra.

Ja kafija ir rūgta, kafijas malums bijis par smalku vai arī pagatavošanas laiks par ilgu. Ja dzēriens šķiet pliekans, visbiežāk tam par iemeslu ir pārāk rupjš kafijas malums vai pārāk ilgs gatavošanas laiks.

Moka kafijas kanniņā

Foto: SHUTTERSTOCK

Kannas apakšējā daļā ielej istabas temperatūras ūdeni.

Sietu piepilda ar kafiju (tai jābūt ne pārāk smalka maluma, vidēji vai tumši grauzdētai), to nepiespiežot.

Kannu novieto uz plīts un karsē uz vidējas vai lēnas uguns.

Kad kannas augšējā daļa ir piepildīta ar kafiju, kannu noceļ no uguns.

Kafija jābauda uzreiz pēc noņemšanas no uguns.

Šādi pagatavota kafija ir izteiksmīga, pikanta, diezgan rūgta un ļoti karsta.

Kafijas vārāmajā ierīcē ar filtru

Foto: SHUTTERSTOCK

Ūdens nodalījumā ielej aukstu ūdeni.

Izvēlas atbilstīga izmēra filtru un ieber 6–7 tējkarotes kafijas uz litru ūdens.

Kafijas slānim jābūt vienmērīgam, 2,5–5 cm biezam, lai ūdens tecētu cauri vienmērīgi un pareizajā ātrumā.

Lai izvairītos no filtrpapīra aizsprostošanās, kafiju nevajadzētu sakratīt.

Pirms pasniegšanas dzērienu apmaisa, lai apakšējais slānis, kur kafija stiprāka, sajauktos ar virsējo.

Jāizlieto 30 minūšu laikā pēc pagatavošanas.

Nekad nevajadzētu iepriekš uzlietu kafiju šķaidīt ar svaigu. Nevajadzētu arī steigties un ņemt kafiju, kamēr visa nav iztecējusi cauri filtram.

Kafija krūzītē

Foto: SHUTTERSTOCK

Krūzītē ieber 1,5–2 tējkarotes kafijas uz 200 ml ūdens.

Aplej ar karstu (92–96 ºC), bet ne verdošu ūdeni.

Mazliet apmaisa un ļauj kafijai ievilkties aptuveni 4 minūtes.

Apmaisa vēlreiz, lai dzēriens iegūtu vienmērīgu garšu.

Ja šādi pagatavotu kafiju dzer atdzisušu, tā ir rūgta, jo malums pārāk ilgi mircis ūdenī.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.