Foto: Shutterstock

8 izcilākās gurķu šķirnes: siltumnīcai un dārzam 2

Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Ir īstais brīdis sēt gurķus stādiem, kurus paredzēts audzēt no dēstiem neapkurināmās plēves siltumnīcās vai uz lauka.

“Gurķu šķirņu ir ļoti daudz. Ja pašam izvēlēties grūti, var pirkt tās, kurām ir lielākais pieprasījums. Labākie vērtētāji ir pircēji, kuri savos dārzos izmēģinājuši un atkārtoti izvēlas stādīt vienas un tās pašas šķirnes,” iesaka dārzkopības preču un sēklu tirgotājas, agronomes Aivita Krūma un Diāna Irbe no Tukuma. Stādīšanai dārzā speciālistes iesaka vispirms izvēlēties šķirnes, kuras labi augušas un garšojušas iepriekšējos gados, jaunumiem un eksperimentiem atvēlot mazāko vietu dobē.

Siltumnīcai!

CITI ŠOBRĪD LASA

Garie

‘Picolino’ F1

Gaiši zaļi, 12–13 cm gari, gludi gurķi, piemēroti audzēšanai siltumnīcā arī agri pavasarī. Ļoti ražīgi – veido 3–4 gurķus vienā ķekarā.

Salātiem

‘Katrina’ F1

Agrs gludais gurķis. Var audzēt gan pavasarī, gan vasarā. Augļa garums 15–17 cm. Vienā pazarītē aizmetas vairāki gurķi.

Īsie

‘Chaikovskiy’ F1

Vidēji agrīns. Kvalitatīvi tumšzaļi augļi ar rupjām kārpiņām. 10–12 cm gari. Liela agrīnā raža, garš novākšanas periods, liela kopraža. Veido īsus sāndzinumus.

Augsta izturība pret miltrasu.

Siltumnīcā un uz lauka

Uzkodām

‘Claudine’ F1

Viens no augstražīgākajiem hibrīdiem. Ļoti agrs, smalkkārpains gurķis. Auglis 10–15 cm garš. Pašapputes hibrīds, kam ir laba stresa noturība. Kraukšķīgs, piemērots arī mazo gurķīšu ieguvei.

Ilgs ražošanas periods.

Ražīgi

‘Excelsior’ F1

Vidēji agri. Veido spēcīgu augu, uz kura aizmetas 1–3 gurķi ķekaros. Gurķi tumši zaļi, cilindriski, ar rupjām kārpiņām, 10–12 cm gari.

Izturīgs

‘Merenque’ F1

Ļoti agrs pašapputes hibrīds. Izturīgs arī nelabvēlīgos laika apstākļos. Augļi nelieli, 8–10 cm gari, ar kārpiņām un mazu sēklotni.

Augstražīgs rupjkārpaino gurķu hibrīds. Laba izturība pret neīsto un īsto miltrasu. Var gan marinēt, gan skābēt.

Nekļūst rūgti.

Laukam

Visi muzikālie labi

‘Componist’ F1

Agrs. Var audzēt arī siltumnīcā, taču šī šķirne ir īpaši izturīga pret nelabvēlīgiem laika apstākļiem, tāpēc piemērota audzēšanai āra dobē. Augļi koši zaļi, kraukšķīgi.

Piemēroti sālīšanai un marinēšanai.

Augļi bez rūgtuma.

Klasika

‘Polan’ F1

Ražīga un gadiem pārbaudīta šķirne, uz kuru var paļauties. Vidēji agri, gaiši zaļi ar garenām svītrām, 8–10 cm gari. Sulīgi un saldeni. Izmanto svaigam patēriņam un konservēšanai.

Izcili pipar­gurķīši.

5 padomi

Foto: Yevhenii Orlov/SHUTTERSTOCK

• Mazdārziņam nav vērts iegādāties ļoti dārgās sēklu paciņas, kurās ir dažas sēkliņas.

• Pērkot apskata, cik sēklu ir paciņā. Dažā var būt tikai trīs vai piecas, citā – divdesmit.

Reklāma
Reklāma

• Vislabāk sadīgst un aug sēklas, kuras uz skaitu pārdod izfasētas no profesionālajiem audzētājiem paredzētajiem lielajiem sēklu iepakojumiem. Taču tad nebūs glītās bildītes, kur iekārotā gurķa portretu apskatīt.

• Labas ražas ieguvei sēklu izvēle nav svarīgākais – augiem nedrīkst pietrūkt barības vielu, mitruma un siltuma.

• Gurķus ieteicams sēt dažādos laikos. Vasaras sākumā iesētie ražos vasaras beigās, kad agrāko ražu devušie gurķi nereti jau ir panīkuši.

Citāds gurķis

Melotrija jeb meksikāņu gurķis

Foto: Medvedeva Oxana/SHUTTERSTOCK

Pircēji šos gurķveidīgos auglīšus (Ø 2–2,5 cm) iesaukuši par peļu arbūziņiem. Pēc garšas tie atgādina gurķi ar citrona skābumiņu. Izcils dekoratīvs augs, kura auglīši ēdami salātos un konservējami. Tieši konservētiem tiem ir vislielākais pieprasījums kā neparastai uzkodai. Garšo arī bērniem.

Ātraudzīgs un skaists (dzinumi līdz 3 m gari), tādēļ labi noder lapeņu, sētu apaudzēšanai.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.