Kviešu malšana 0
Kur Latvijā savus kviešus varētu samalt pašpatēriņam pa šķirām (arī mannas putraimos!)? Kādi ir noteikumi? Leons Līvānu novadā
SIA “Dzirnavas-K” (Kocēnu novada Dikļu pagastā) iespējams samalt kviešu graudus (100 kg) bīdeļmiltos par Ls 4, rupjos kviešu miltos par Ls 3,50 un kviešu putraimos par Ls 3,50. Graudus malšanai pieņem, ja to daudzums ir vismaz simts kilogramu.
SIA “Ķira” (Viļakas novadā, Pils ielā 2) par augstākā labuma miltu un kliju gatavošanu prasa 100 latu par tonnu. Minimālais daudzums – divas tonnas.
Kooperatīvajā sabiedrībā “Daiva” (Rūjienas novada Jeru pagastā) malšana maksā Ls 16 par tonnu (iegūtie rupjā maluma kviešu milti izmantojami, piemēram, karašas cepšanai). Minimālais graudu daudzums – 200 kilogramu.
Kviešus graudus dažādi apstrādāt prot SIA “BBFood” (www.graudaspeks.lv). Minimālais daudzums – 200 kilogramu. Noteikti nepieciešamas graudu analīzes (labības kaitēkļu klātbūtne, piemaisījumi un citi kvalitātes rādītāji). Malšanas cenas pēc vienošanās.
Vietējie parastie maizes kvieši ir piemēroti mannas putraimu ražošanai. Lielāks mannas iznākums ir graudiem ar lielāku stiklainību. Latvijā audzētus augstvērtīgus kviešus mannas putraimos pārstrādā “Dobeles Dzirnavnieks” – uzliekot vajadzīgos sietus, mannas frakciju atsijā kviešu miltu ražošanas procesā.
– Mannu, protams, ieved arī no citām valstīm, – stāsta Valsts Stendes selekcijas stacijas Selekcijas nodaļas vadītāja Vija Strazdiņa. – Tā var būt ražota gan no cietajiem kviešiem (no tādiem izgatavo arī makaronus), gan no mīkstajiem kviešiem, ko audzē arī Latvijā. Diemžēl tādu dzirnavu, kas ražotu mannu pašpatēriņam, pie mums nav…