Kurš biezpiens kauliem vēlamāks – pilnpiena vai vājpiena? 1
“Kādā žurnālā lasīju, ka kaulus ar kalciju bagātina tikai pilnpiena biezpiens, bet no vājpiena biezpiena tas neuzsūcas. Kā ir patiesībā?” VĒSMA SALASPILĪ
Biezpiens ir viens no galvenajiem minerālvielu avotiem uzturā, turklāt ļoti bagāts olbaltumvielām, kas organismā ļoti labi uzsūcas. Viens kilograms biezpiena satur 1,5–1,7 g kalcija, 2,0–2,2 g fosfora, 0,23 g magnija, 1,1 g kālija, 0,4 g nātrija, 0,03–0,04 g dzelzs. Uztura speciāliste Guna Rijkure skaidro, ka gan vājpiena, gan pilnpiena biezpienā ir vienlīdz daudz kalcija, taču tauki kavē kalcija uzsūkšanos.
Pilnpiena biezpiens satur 2–18% tauku, 1–1,5% piena cukuru, pienskābi un minerālvielas – kalciju, kāliju, fosforu, magniju, nātriju un citus sāļus, kā arī nedaudz B1, B2, PP un C vitamīna. Atšķirībā no vājpiena biezpiena treknākajā produktā ir arī karotīns un A vitamīns.
Kalcija uzsūkšanās tiek bremzēta, ja pārmērīgi lieto kafiju un citus kofeīnu saturošus dzērienus, treknu ēdienu, ja ēdienkartē tiek iekļautas bagātīgas biezputras un daudz graudu maizes. Jēgas nav arī tad, ja ēd biezpienu, bet daudz smēķē.