Foto – Shutterstock

Kurš biezpiens kauliem vēlamāks – pilnpiena vai vājpiena? 1

“Kādā žurnālā lasīju, ka kaulus ar kalciju bagātina tikai pilnpiena biezpiens, bet no vājpiena biezpiena tas neuzsūcas. Kā ir patiesībā?” 
VĒSMA SALASPILĪ

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Piecas frāzes, kuras tev nekad nevajadzētu teikt sievietei pāri 50 5
Kokteilis
Šie ēdieni nedrīkst būt uz galda, sagaidot 2025. gadu – Čūskai tie nepatiks! Saraksts ir iespaidīgs 4
Kokteilis
VIDEO. Parastā tauta nesaprot augsto mākslu? Šoreiz ir par traku! Kristians Brekte pamatīgi satracinājis latviešus
Lasīt citas ziņas

Biezpiens ir viens no galvenajiem minerālvielu avotiem uzturā, turklāt ļoti bagāts olbaltumvielām, kas organismā ļoti labi uzsūcas. Viens kilograms biezpiena satur 1,5–1,7 g kalcija, 2,0–2,2 g fosfora, 0,23 g magnija, 1,1 g kālija, 0,4 g nātrija, 0,03–0,04 g dzelzs. Uztura speciāliste Guna Rijkure skaidro, ka gan vājpiena, gan pilnpiena biezpienā ir vienlīdz daudz kalcija, taču tauki kavē kalcija uzsūkšanos.

Pilnpiena biezpiens satur 2–18% tauku, 1–1,5% piena cukuru, pienskābi un minerālvielas – kalciju, kāliju, fosforu, magniju, nātriju un citus sāļus, kā arī nedaudz B1, B2, PP un C vitamīna. Atšķirībā no vājpiena biezpiena treknākajā produktā ir arī karotīns un A vitamīns.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kalcija uzsūkšanās tiek bremzēta, ja pārmērīgi lieto kafiju un citus kofeīnu saturošus dzērienus, treknu ēdienu, ja ēdienkartē tiek iekļautas bagātīgas biezputras un daudz graudu maizes. Jēgas nav arī tad, ja ēd biezpienu, bet daudz smēķē.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.