Kuros pārtikas produktos ir D vitamīns? Stāsts uztura speciāliste Ksenija Andrijanova 0
“Ar kuriem pārtikas produktiem vislabāk var uzņemt D vitamīnu?”
“D vitamīns ir dažādos zivju produktos – lašos, siļķēs, taču Latvijas iedzīvotāju uztura paradumi ir tādi, ka ar ēdienu vien uzņemt pietiekami daudz vitamīna ir grūti,” saka uztura speciāliste Ksenija Andrijanova. “Grūti, bet ne neiespējami. Pāris reižu nedēļā jāēd zivis, kā arī piena produkti – sviests, piens, siers. Arī olās ir nedaudz D vitamīna.
Šis vitamīns organismā veidojas arī saules staru ietekmē, tāpēc vasarā jāuzturas saulītē, taču piesardzīgi un lietojot aizsargkrēmus. Ir pierādīts, ka krēmi samazina D vitamīna izstrādi, tomēr labāk dot priekšroku nedaudz mazākam vitamīna daudzumam, nevis ādas vēzim.
Lai noteiktu D vitamīna līmeni asinīs vai konstatētu tā deficītu, var veikt asinsanalīzes, kas ir samērā lētas un laboratorijās diezgan viegli pieejamas. Konsultējoties ar ārstu vai uztura speciālistu, tad var pieņemt lēmumu par D vitamīna papildu uzņemšanu ar īpašiem preparātiem. Tas ir sevišķi svarīgi gados vecākiem cilvēkiem, jo, trūkstot D vitamīnam, var būt jūtamas fiziskas izpausmes – sākties kaulu trauslums jeb osteoporoze, mākt nogurums un nespēks.”