Kurkumas saknes sula: ideāli dziedē un mazina sāpes 0
Lūdzu, pastāstiet par kurkumas saknes sastāvu un dziedējošajām īpašībām! Tirdzniecībā tiek piedāvāta arī kurkumas sula no Indijā audzētām saknēm. Gribētos uzzināt, kam tā domāta. JĀNIS Limbažos
Kurkuma, kuru nereti sauc arī par turmeriku, ir spēcīga sakne cīņā ar dažādām slimībām. Vēl labāk tā noder profilaksei, jo stiprina imūnsistēmu, samazina iekaisuma procesus organismā un mazina depresiju. Svaiga kurkumas sakne izskatās kā ingvers, tikai iekšpusē ir sarkanā vai dzeltenīgi oranžā krāsā. Tā satur antioksidantus, B3, C, E, K vitamīnu, kalciju, varu, dzelzi, magniju un cinku. Lielākoties kurkumu izmanto kā garšvielu.
Šim dzeltenajam pulverītim ir labas antiseptiskas, dziedējošas un sāpes mazinošas īpašības, kurkuma ļauj atbrīvoties no kakla sāpēm un dezinficē iekaisušo kakla gļotādu. Skalošanai izmanto pustējkaroti sāls un pustējkaroti kurkumas uz glāzi silta ūdens. Bronhīta gadījumā, kā arī, ja ir sausuma sajūta kaklā, pirms gulētiešanas izdzer glāzi karsta piena, kas uzvārīts kopā ar pustējkaroti kurkumas pulvera.
Ja ir smaganu iekaisums, skalo mutes dobumu ar tējkaroti kurkumas uz glāzi silta ūdens – tā noņems iekaisumu un samazinās smaganu asiņošanu, nostiprinās smaganas. Sajaucot kurkumu ar kausēto sviestu attiecībā 1:4 un smērējot uz sāpošajām vietām, tas palīdz artrīta gadījumā. Kurkuma apstādina asiņošanu un sadziedē brūces. Ja gadījies nobrāzt ceļgalus, brūci nomazgā ar siltu ūdeni un uzbirdina kurkumas pulveri. Sadzīs daudz ātrāk un sāpēs mazāk.
Kurkumā ir daudz dzelzs, tāpēc anēmijas gadījumā iesaka lietot ¼–½ tējkarotes kurkumas, kas sajaukta ar medu, 2 reizes dienā 15–30 minūtes pirms ēšanas. Tāpat kurkuma aktivizē aknu un gremošanas sistēmas darbību, to izmanto asins sastāva uzlabošanai, organisma atindēšanai.
Tā satur kurkumīnu – dzelteno krāsvielu, kas ēdieniem piešķir kārdinoši zeltainu nokrāsu. Šī garšviela labi sader ar rīsiem (pietiek ar šķipsniņu, lai tie iekrāsotos pievilcīgi dzeltenā tonī). Lielākoties cilvēkiem šī garšviela asociējas ar karija garšvielu maisījumu, jo tā ir neatņemam karija sastāvdaļa. Ja kurkuma pievienota nelielā daudzumā, tā ēdienam dod siltu, maigu un patīkamu garšu, bet lielākā daudzumā ir asa un dedzinoša. Lielākoties rēķina 1/8–1/4 tējkarotes kurkumas uz četrām porcijām ēdiena. Šajā garšvielā ir vielas, kas pagarina pārtikas produkta uzglabāšanas laiku.
Pārdošanā pieejama tīra kurkumas saknes sula un kombinācijā ar apelsīna, citrona un ingvera sulu, kā arī papildus pievienoti malti melnie pipari. Spēcinošs līdzeklis, kā aizdzīt lielo nogurumu, lai organisms varētu pretoties vīrusiem. Kurkumas saknes sula ir salīdzinoši dārga, līdzīgu efektu var panākt, kurkumu ikdienā lietojot kā garšvielu nelielos daudzumos. Kaltētā un maltā veidā kurkuma ir lēta (20 gramu paciņa maksā 28 centus). Tīra kurkumas saknes sula maksā aptuveni 20 eiro par 250 ml tilpumu.
SVARĪGI
Kurkuma ir koagulants un darbojas kā asiņu sabiezinātājs, tāpēc, lietojot šo garšvielu uzturā vai izmantojot ārstnieciskos nolūkos, jāpalielina izdzertā ūdens daudzums par vismaz litru dienā. Cilvēkiem ar noslieci uz trombu veidošanos šo garšvielu nav ieteicams lietot.