Kuri palmu tauki labāki? 0
“Apmulsu, izlasot uz manas visiecienītākās Staburadzes tortes kārbas, ka izmantoti pilnīgi hidrogenēti palmu tauki. Tie ir labi vai slikti? Vai būtu jāizvairās no jebkura produkta, kas satur palmu taukus?”
“Pilnīgi hidrogenēti tauki noteikti ir veselībai nekaitīgāki nekā daļēji hidrogenēti tauki,” skaidro uztura speciāliste Baiba Grīnberga. Palmu tauki nav kaitīgi veselībai, ja vien netiek lietoti ikdienā un daudz (10 un vairāk gramu dienā). Pēc sastāva tie ir līdzīgi sviestam vai gaļas taukiem, tātad tajos ir daudz piesātināto taukskābju, kas organismā var rosināt iekaisuma procesus, aterosklerozi. Lai arī palmu taukos nav holesterīna, tie tomēr veicina asinsvadu aizaugšanu. Palmu tauki mēdz būt divu veidu – kas iegūti no palmu kodola (palm kernel oil) un kas no augļa mīkstuma (red palm oil). Pēdējie noteikti ir labāki, jo bez piesātinātajām taukskābēm satur ārkārtīgi daudz karotinoīdu – A vitamīna priekšteču. Diemžēl Latvijā šo red palm oil ir grūti iegādāties. Arī ražotāji nemēdz norādīt, kura palmu augļa daļa izmantota viņu produktā.