Kuras šķirnes bietes ir ar saldu, patīkamu garšu? Neaizmirsti līdz pavasarim 0
Vai varat ieteikt šķirnes īstajām, labajām sarkanajām bietēm, kam nav savelkošas garšas? ALDIS GULBENES NOVADĀ
Pieredzējušais dārzeņu audzēšanas saimniecības “Meistari” saimnieks Nikolajs Maikūns piekrīt – galda bietēm, tāpat kā burkāniem, jābūt ar patīkamu, saldu garšu. Ja, svaigu bieti košļājot, jūtams savelkošs efekts, to var uzskatīt nevis par galda, bet gan lopbarības bieti vai cukurbieti, kaut arī sulīgā sakne ir tumša. Savā saimniecībā viņš pašpatēriņam un tirgum audzē vidēji agrīno hibrīdu ‘Cardeal F1’, kam ir laba izturība pret īsto un neīsto miltrasu. Šīs bietes ir ļoti saldas, apaļas, nav tik tumši sarkanas kā, piemēram, ‘Pablo F1’, pēc novārīšanas mīkstumā redzamas gaišas dzīslas, kas pārstrādātājiem, piemēram, ēdnīcām, ne īpaši patīk (viņuprāt, tas liecina, ka bietēm ir sliktākas kvalitatīvās īpašības). ‘Cardeal F1’ ir piemērotas mazo bietīšu un sulas ieguvei, marinēšanai. Saknes labi uzglabājas, turklāt arī ziemas otrajā pusē nemaina garšu. Salīdzinājumam: populārajam hibrīdam ‘Pablo F1’ pēc trīs mēnešu glabāšanas saknes vairs nav ēdamas, jo kļūst rūgtas.
Dārzeņkopis atgādina, ka sarkanajām bietēm garša veidojas augšanas laikā. Lai saknes būtu saldas un glītas, bez parastā kraupja bojājumiem, tām veģetācijas periodā jānodrošina visi nepieciešamie makroelementi un mikroelementi (šiem sakņaugiem nepietiks tikai ar organisko mēslojumu). Ja kāda barības elementa pietrūks, izaudzēt kvalitatīvas bietes neizdosies.