Kuras sēnes veselīgākas? 0
“Kuras meža sēnes ir veselīgākas?” A. Briede Talsu novadā
Jau izsenis visas sēnes šķiro ēdamās, neēdamās un indīgās. Tiesa, šāds iedalījums nav precīzs, taču ikdienā – pieņemams. Mūsdienās ne mazums sēņu no citām valstīm lieto ārstnieciskiem nolūkiem. Veselībai noderīgas īpašības atrastas arī vairākām mūsējām, ko lietojam uzturā. Tāpat kā citi dzīvie organismi, arī sēnes krāj šūnās dažādus ķīmiskos savienojumus. Tajās gan līdz 94 % ir ūdens, bet sausnā – polisaharīdi, olbaltumvielas, kurās ir neaizvietojamās aminoskābes, fenolsavienojumi, vitamīni – karotīns, askorbīnskābe, B1 vitamīns, PP, D vitamīns, minerālvielas – fosfors, kālijs, dzelzs, cinks un citi.
Pētījumos noskaidrots, ka daudzas sēnes noderīgas dažādu slimību ārstēšanā. Sevišķa vērība pēdējos gados ir pievērsta sēņu polisaharīdiem – tie stimulē organisma aizsargspējas, kā arī palīdz cīņā ar audzējiem. Šādi polisaharīdi konstatēti gan meža sēnēs, piemēram, atmatenēs (šampinjonos), baravikās, sviestbekās, gailenēs, čigānenēs, krimildēs, gan kultivētajās – austersēnēs, šitake, kā arī ārstniecībā izmantotajās – zemestaukos, melnajā bērzu piepē (čagā), plakanpiepēs.
Reizēm cilvēki uztraucas, ka sēnēs var būt uzkrājusies radioaktivitāte, kas kaitē veselībai. Par laimi, Latvijā augušajām tā ir zema un nekādus draudus nerada.
{gallery id=”2165″}