Zemenes no dobes garšo “kā no lielveikala”: kas par vainu? 20
Inita Šteinberga, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
“Jauno zemeņu raža bija laba. Ogas lielas, skaistas, bet garšoja gandrīz kā lielveikalā nopērkamās ziemā. Gribētos atrast saldākas šķirnes” jautā Ilona Iecavā.
Zemeņu garšas gaume un prasības, kādām jābūt labām ogām, atšķiras. Tādēļ būtu vērts doties uz kādu zemeņu izstādi vai audzētāju laukiem, lai atrastu sev tīkamākās. Taču garšu nosaka arī audzēšanas apstākļi, uzskata zemeņu audzētāja Vija Arne no Zirņu pagasta. Zemenēm vajag pēc iespējas vairāk saules. Šogad gan tās netrūka. Taču, ja dobes ir mazdārziņā, paēnā zem kokiem un krūmiem, arī šogad tām saules varēja būt par maz.
Zemenes ir jālaista, taču ar mēru, lai ogas nebūtu pārāk ūdeņainas. Arī ar mēslojumu nedrīkst pārforsēt. Zemeņu audzētāja galveno mēslojumu (sauju govju granulētā mēslojuma vai nepilnu sauju komplekso minerālmēslu) iestrādā tikai stādīšanas bedrē. Papildus var pabarot nākamajos audzēšanas gados, pavasarī. Ja ogas pārmēslo, tās var iziet lapās, ogas nebūs tik garšīgas.
Arī šķirnes jāvēro – jānotver, kurā brīdī ir īsti gatavas. Piemēram, viena no audzētājas mīļākajām šķirnēm ir ‘Marmelāde’, kurai ogas visgardākās ir tad, kad ienākušās pavisam tumšas.
Zemeņu audzētājas ieskatā lielas un saldas ogas ir šķirnēm ‘Marmelāde’, ‘Zefīrs’ (agra, populāra šķirne), ‘Figaro’, ‘Āzija’, ‘Alba’.