Kura jāņogu šķirne der saldēšanai? 0
Kuru šķirņu jāņogas labāk saldēt, lai ziemā būtu kāds vasaras našķis? D. MEZĪTE
Jāņogas ir piemērotas saldēšanai, jo tās ir stingras, tajās nav daudz ūdens. Salasītās ogas saldējamajā kamerā liek kārbiņās, bet ziemā izņem un atsaldē pēc nepieciešamības. Pēc atlaidināšanas jāņogas savas garšas īpašības nezaudē, kopējo skābju un antociānu saturs ogās paliek nemainīgs.
Zemnieku saimniecības ‘’Gulbji’’ saimnieks Pēteris Heimanis uzskata, ka piemērotākā šķirne saldēšanai ir ‘Vīksnes Sarkanās’ (‘Vīksnes Ķiršsarkanās’). Tai ir tumši sarkanas ogas garos ķekaros, tā labi ražo, garša ir daudz maigāka nekā citām sarkanajām jāņogām. Saldēšanai piemērota arī ‘Random’, kas ir vēlīna šķirne, ar gariem ķekariem un ļoti lielām, intensīvi sarkanām ogām. Nevaļīgākie var ražu vākt arī tad, kad lapas jau nobirušas un visi atēdušies svaigas ogas.
Lai saldētu ogas, tām jābūt tīrām, sausām, gatavām. Ja vēlas ziemā jāņogas izmantot dekorēšanai, droši var saldēt ar ķekariem, glabājot īpašos plastmasas trauciņos. Pēc tam, ja nepieciešamas tīras ogas, sasalušās jāņogas varēs ļoti viegli atdalīt no kātiņiem. Bet var no ķekariem tās atdalīt jau uzreiz pēc novākšanas – ja ogas nav pārgatavojušās, sula daudz neiztecēs, un kvalitāte nezudīs. Ja saldēšanai izvēlas ļoti gatavas ogas, tad labāk tās nenoņemt no kātiņiem.