Kūpināta bebraste mednieka galdā 0
Kad pavasarī palaimējās nomedīt trīs pamatīgus bebrus un gaļas apjoms bija iespaidīgs, sākām domāt, kā to saglabāt, lai varētu patērēt pamazām un nevajadzētu likt saldētavā, kur jau viena aste bija aizķērusies. Viens no paņēmieniem, protams, ir kūpināšana. Kopā ar gaļu tika nolemts marinēt arī bebru astes. Vārdu sakot un ilgi garumā nevelkot, lūk, recepte.
Sastāvdaļas
• Apmēram 15 kilogrami gaļas + četras bebru astes
• 4 litri ūdens
• 8 ēdamkarotes 70% etiķa
• 10 ēdamkarotes sāls
• 5 – 7 lauru lapas
• 5 ēdamkarotes cukura
• 100 grami ķimeņu
• 20 kadiķogas
• Paciņa maltu melno piparu
Pagatavošana
Sākumā apstrādājam bebru astes. Tas ir ļoti vienkārši. Nogriežam kažokādas strēmelītes, kas varbūt ir palikušas gar malu. Ieliekam asti kādā piemērota izmēra traukā un aplejam ar verdošu ūdeni. Paturam minūti, nekādā gadījumā ne ilgāk, ņemam ārā, ar nazi piepaceļam pelēko zvīņaino virsslāni un kā cimdu vai plēksnītēs velkam nost. Vienu asti var notīrīt piecās minūtēs.
Pēc tam atkaulojam gaļu un gatavojam marinādi. Ūdeni uzvāra, pievieno garšvielas un ļauj atdzist. Protams, procesā marināde jāpagaršo. Ja šķiet, ka kaut kā trūkst, pievieno nepieciešamo.
Kad ūdens atdzisis līdz kādiem četrdesmit grādiem, liek iekšā gaļu. Šādam daudzumam gaļas vajadzīgs liels trauks. Kopā tie tomēr ir divdesmit litri/kilogrami. Labi, ja traukam ir vāks. Ja nav, piemeklējam kaut ko piemērotu. Gaļa marinējas trīs līdz četras dienas.
Pirms kūpināšanas gaļu ar visu marinādi pārliek katlā un uzkarsē, līdz sāk vārīties. Jāpavāra vismaz desmit minūtes, lai viss izkarsējas kārtīgi. Protams, ja esat nodevuši gaļu trihinelozes pārbaudei, karsēšanu var izlaist. Lai arī ir bijuši tikai pāris oficiāli apstiprinātu gadījumu, kad bebra gaļā konstatēta trihinella, jābūt uzmanīgiem. Kurš gan nodod bebru pārbaudēm? Iespējams, šo gadījumu būtu vairāk…
Noslēgumā seko atbildīgākais darbs. Kūpināšana.
Ieteicams sākumā pacelt temperatūru līdz 80 – 100 grādiem, bet pēc tam turēt uz 50 – 60. Kopumā kūpināšana aizņem no četrām līdz sešām stundām – atkarībā no gaumes un paredzamā glabāšanas laika. Ilgāk kūpināta gaļa arī ilgāk saglabājas.
Vairāk lasiet žurnālā Medības