Kuņģa skābes – par maz. Kā ārstēties? 0
“Man ir pazemināts kuņģa skābes līmenis. Kā šo problēmu novērst?” Arnolds Auziņš Valmierā
Atbild gremošanas slimību centra “Gastro” gastroenteroloģe Ilze Kikuste:
“Mūsdienās kuņģa skābes līmeni vairs nemēra, jo tās pazemināts daudzums visbiežāk sūdzības nerada. Parasti šīs pārmaiņas ir saistītas ar tā saukto atrofisko gastrītu, proti, plānu kuņģa gļotādu, kuras šūnas neizdala skābi un gremošanas fermentus. Šo diagnozi var noteikt endoskopijas laikā, paņemot gļotādas paraugus no visām kuņģa daļām un apskatot mikroskopā. Ja diagnoze apstiprinās un atrod helikobaktēriju infekciju, kas veicina kuņģa gļotādas atrofiju, ieteicams to izārstēt. Ja nepieciešams, jāveic atkārtotas pārbaudes, jo pārmaiņas gļotādā rada paaugstinātu kuņģa vēža attīstības risku.
Agrāk pazemināta kuņģa skābes daudzuma gadījumā ēdienreižu laikā ieteica lietot acidīnpepsīnu, taču mūsdienās tas nav pieejams. Uzturā iekļaujot marinētus vai skābētus produktus, iespējams, pašsajūtu varētu uzlabot.”