No kā top vasabi? Kāpēc ingvers ir rozā? Pieredze kulinārijas kursos Āzijas ritmos 0
Āzijas virtuvē ir daudz noslēpumu, ko kārojam saprast mēs, eiropieši. Arī tāpēc, ka Indijas, Japānas, Ķīnas vai Taizemes ēdienus uzskata par veselīgiem, tostarp bagātīgi lietoto vērtīgo garšvielu dēļ. Lai pietuvotos šim garšu dārzam, dodos uz meistarklasi, kas sola atklāt noslēpumus un šo to iemācīt.
Uzreiz ievēroju, ka vairāki semināra dalībnieki ir tērpti baltos uzsvārčos, kas apliecina piederību pavāru klanam. Sabīstos – vai tik neesmu apmaldījusies?! Izrādās, semināra rīkotājs Restorānu servisa skola patiesi māca topošos pavārus un konditorus. Skolas jaunās idejas izlolotājs šefpavārs Māris Astičs lepojas, ka izglītības iestāde ir akreditēta un labi novērtēta. Te ir mācību virtuve, kas izveidota un iekārtota kā īstā restorānā, un labākie studenti pat varot pieteikties slaveno šefpavāru Ērika Dreibanta un Mārtiņa Sirmā īpašajai stipendijai – 100 eiro mēnesī. Tas tik ir ko vērts!
Tomēr līdztekus pavāru skološanai te rīko arī pavārmākslas gudrību seminārus, kuros piedalās ne tikai gardēži un namsaimnieces, bet arī arodskolu un tehnikumu pedagogi, kuri skolo topošos pavārus. Uz kursiem Āzijas virtuves noslēpumi. Voka ēdieni ieradušies skolotāji no Rēzeknes, Ventspils, Kandavas, Daugavpils, Dobeles, Vecbebriem… Ir arī vairāku krodziņu īpašnieki un pavāri, interneta blogu autori un citi baudītāji.
Viltīgais vasabi
Vispirms uzzinām par Āzijas valstu pārtikas produktiem, ko Latvijā izplata uzņēmums Cesars. Pirms 15 gadiem sākuši ievest dažādus Austrumu brīnumus, bet tolaik interese bijusi maza. Tagad ļoti daudzi ar aizrautību gatavo un bauda Āzijas ēdienus.
Interesanti dzirdēt par dažādām rīsu šķirnēm – japāņi atšķirot pat simt! Suši tomēr labāk izmantot apaļgraudu rīsus, jo tie ir lipīgāki. Uz paciņas allaž norādīts, ja der suši gatavošanai.
Uzzinu, ka vasabi pasta top nevis no īstā vasabi jeb Japānas mārrutka saknes, bet gan no vietējā baltā redīsa jeb mārrutka, kam arī ir asa garša. Īstā sakne esot reti atrodama, tāpēc tās pulveris ir vismaz trīsreiz dārgāks par viltīgo analogu. Tā kā aizvietotājdārzenis ir balts, tiek pievienota zaļa dabiska krāsviela, lai izskatītos kā vasabi.
Un vēl – īstais marinētais ingvers ir dzeltenīgi balts, nevis rozā, kādu esam raduši baudīt mūsu suši krodziņos! Izrādās, Latvijas pircējs nemaz negrib dabisko un bālo, pērk vien rozīgo, jo tā ieradis.