Mango medus kūka 0
Pa šo laiku atdzisusi pirmajā receptē pieminētā zirņu miltu un riekstu masa. No tās Oļegs gatavo lodītes, jo jau tūlīt, tūlīt sāksies viens no patīkamākajiem meistarklases brīžiem – degustācija. Vēl atlikusi tikai viena recepte – medus torte ar mango krēmu. Tās pagatavošana ir sarežģītāka, jo ir arī jācep, taču šajā gadījumā – tikai teorētiski: mūsu acu priekšā jau slejas gatava tortes kārtu kaudzīte. Ripas pagatavotas no miltiem, cukura, sviesta, skābā krējuma, kardamona, sodas, citrona sulas un šķipsnas sāls. Sastāva ziņā tās ir tuvas tradicionālajai medus kūkai, taču izmantoti pilngraudu milti. Pavārs iesaka tos jaukt ar parastajiem proporcijā 1 : 1, taču var arī likt tikai rupjos miltus. Veidojot ripas, mīkla jāizrullē iespējami plāni aptuveni tortes veidnes lielumā un jācep cepeškrāsnī 180 grādu karstumā aptuveni septiņas minūtes.
Kad visas kārtas gatavas, var ķerties pie krēma. Tam vajadzīgs saldais un skābais krējums, medus, mango biezenis vai sablendēts svaigs mango un citrona sula. Saldo krējumu saputo un tam pievieno pārējās sastāvdaļas. Tortes veidnē ar noņemamām malām kārtās liek izceptās ripas un krēmu. Pavārs brīdina – veidojums pirmajā brīdī šķiet pašķidrs un torti neatgādina, taču, kad vismaz piecas stundas būs paturēts ledusskapī, iegūs pienācīgus apveidus un konsistenci (mīkla uzsūks mitrumu). Tik ilgi šoreiz nav jāgaida – mūsu priekam no ledusskapja tiek izcelta jau gatava torte.
Klāt ir brīdis, kad varam nogaršot un, piedzerot tēju, izbaudīt sešus dažādus desertus. Kaut gan ar austrumnieciskām notīm, šie saldumi nav šķebinoši saldi un garšo ne vien ļoti labi, bet arī neparasti. Vairākums meistarklases dalībnieču par absolūto favorītu atzīst zirņu un riekstu lodītes. Pamēģini arī tu – recepte nudien ir vienkārša un īpaši patiks tiem, kuri ar baltajiem miltiem ir uz jūs.
Recepte
Saldumi no zirņu miltiem
Sastāvdaļas (aptuveni 20 bumbiņām)
* 200 g zirņu miltu
* 150 g sviesta (parasta vai gī)
* 100 g riekstu (Indijas, lazdu, valriekstu vai citu)
* 50 g kokosriekstu skaidiņu
* tējkarote kardamona pulvera
* 4–5 ēdamkarotes pūdercukura (ar kaudzi)
Pagatavošana
Uzkarsētā pannā izkausē sviestu, iemaisa zirņu miltus un karsē uz vidējas liesmas, nepārtraukti maisot. Pievieno sīki sasmalcinātus riekstus, kokosriekstu skaidiņas, kardamonu un apmaisot turpina grauzdēt, līdz milti apbrūnināti. Tad masu uzmanīgi ieber palielā traukā, iemaisa pūdercukuru un ļauj aptuveni 20 minūtes atdzist. Pēc tam ar rokām veido bumbiņas vai izklāj uz plāts un sagriež gabaliņos. Gatavs!
Pavāra piebilde: “Restorānā izmanto tikai no brūnā cukura uz vietas pagatavotu pūdercukuru, taču var iztikt arī ar parasto.”