Ķirbja trifeles un šokolādes torte 0
“Turpināsim ar ķirbja trifelēm,” rosina šefpavārs un rāda kaltētus ķirbjus, no kā taps šis brīnums. Lai tos sasmalcinātu, nepieciešams labs blenderis. No samaltās dzeltenās masas tiek pagatavotas mazas dzeltenas bumbiņas – trifeļu pildījums. Tās ietin mandeļu, sezama sēklu un kļavu sīrupa maisījuma kažociņos un apviļā sasmalcinātās pistācijās. Veidot trifeles piesakās vēl viena apņēmīga klausītāja. Un tā ne cepts, ne vārīts jau gatavs saldums Nr. 3!
Turpinot tikpat raitā ritmā, pienākusi kārta nākamajam desertam – šokolādes tortei. Ja šajā brīdī lasītājs ievelk elpu un gatavojas uzzināt garāku un sarežģītāku recepti, brīdinu uzreiz – arī šī būs īsa un vienkārša. “Kad būsiet šo torti uztaisījuši trīs četras reizes, varēsiet to paveikt 15 minūtēs,” sola Oļegs.
Viņš samaļ tortes pamatnei domātās aprikozes un mandeles, pēc tam sakapā dateles. Visu sajauc un maisījumu izklāj nelielas veidnes dibenā, sānos un uz vienu vai divām stundām ievieto ledusskapī. Pēc tam dalībniecēm ļauts aplūkot un pasmaržot svaigi spiestu bioloģisko kokosriekstu eļļu, ko izmantos pildījumam. Tas izraisa dzīvu sarunu un pieredzes apmaiņu par kokoseļļām, kuras mēdz būt smaržīgas un arī pavisam bez aromāta un garšas. Šī ir no smaržīgajām – prātā uzreiz nāk batoniņu Bounty pildījums. Izkausētu kokoseļļu sajauc ar rupji sarīvētiem banāniem, keroba pulveri, kļavu sīrupu un šķipsniņu čili pipara. Pildījums gatavs! To liek veidnē un ievieto ledusskapī uz pāris stundām. Tā kā eļļa strauji sacietē, šokolādes torte var kļūt pie lielisku desertu ciemiņiem, kuri pieteikušies pēdējā brīdī.
! Pavārs iesaka kādu knifu – sablendēt piparmētras ar medu un ar šo masu noklāt tortes pamatni pirms pildījuma. Tas tortei piešķir īpaši smalku garšas noti.
Ātrais sorbets
Kamēr torte sastingst, Oļegs piesaka nākamo recepti – banānu, avokado un kivi sorbetu (viņš to izrunā kā franču valodā – sorbē). Saldējuma pagatavošana parasti šķiet sarežģīta – vajag speciālu saldējamo aparātu vai vismaz pacietību, ik pa laikam izņemot saldējumu no ledusskapja un kuļot, lai tajā neveidotos ledus kristāli. Patīkami, ka šoreiz process ir vienkāršāks par vienkāršu: šefpavārs blenderī iepriekš sasaldētu augļu gabaliņus sakuļ kopā ar puscitrona sulu – un darīts! Sorbē nepieciešamās izejvielas ir banāni, avokado un kivi vienādās daļās. Pirms sasmalcināšanas tie jānomizo, jāsagriež nelielos gabaliņos un 3–4 stundas jāpatur saldētavā. Ja gribas saldāku, sorbetam var pievienot kļavu vai agaves sīrupu vai medu, bet var iztikt ar banāna saldmi vien.
Kad atspirdzinošais deserts gatavs, Oļegs veiklām kustībām no tā veido bumbiņas, liekot lietā divas karotes. To pamēģināt gribas arī man. Īpaši veikli tas neizdodas, tomēr principu paturēšu prātā!