Kūka “Sarkanais samts”: amerikāņu recepte Latvijas svētkiem piemērotās krāsās 3
Torte “Sarkanais samts” (angliski “Red velvet”). Saskaņā ar vienu no versijām, šīs tortes recepte radusies Amerikā, konkrētāk, Misisipi reģionā. Cita versija atklāj vēl divas šīs maigās tortes izcelsmes versijas. Proti, viena no viesnīcas “Waldorf-Astoria” viesēm palūdza tortes recepti viesnīcas restorānā un par to viņai piestādīja rēķinu 100 dolāru vērtībā. Sieviete bija ļoti vīlusies par tādu viesnīcnieku rīcību un iedeva recepti visiem, kam vien varēja. Mūsdienās ir daudz versiju par šo recepti.
Torte “Sarkanais samts” skaitās klasisks amerikāņu deserts, kuru iecienījuši arī kanādieši. Šāds interesants nosaukums iegūts krāsas un tortes vizuālā tēla, kas atgādina sarkanu samtu, dēļ. Tortei ir šokolādes garša, jo tai pievienots kakao, un gaisīga struktūra, kas panākta, pateicoties paniņām un kefīram. Paniņas var pagatavot mājās: vienai glāzei piena pievieno 1 ēdamkaroti ābolu etiķa vai citronu sulas. Klasiskajā kūkā “Red velvet” ir vismaz divas gaisīgas biskvīta kārtas sarkanā krāsā, kas pārziestas ar vieglu krēmu no Maskarpones vai cita saldkrējuma siera. Torti parasti rotā ar to pašu krēmu, ko pilda iekšpusē, ar cukura mastiku vai jebkuru citu saldkrējuma krēmu baltā krāsā.
Pagatavošana
Gatavo apmēram 90 minūtes.
1. Gatavo biskvītu.
Kefīram vai paniņām pievieno sodu, kas dzēsta etiķī, samaisa. Uz kādu laiku noliek malā, lai izreaģē.
Tikmēr traukā iesit olas un pievieno cukuru, sakuļ, līdz izveidojas gaisīgas putas. Pievieno krāsvielu. Pēc tam kefīra vai paniņu masai pievieno sviestu, bet olu masai – miltus, cepamo pulveri, sāli un kakao. Tad abus maisījumus liek kopā, maisa.
Gatavo mīklu sadala divās vienādās daļās un izcep cepeškrāsnī 170 grādos, aptuveni 35-40 minūtes. Gatavību pārbauda ar kociņu.
Gatavos biskvītus pārgriež uz pusēm, iegūstot 4 biskvīta kārtas.
2. Krēma pagatavošana.
Saldkrējuma sviestu sakuļ ar pūdercukuru, pievieno pienu un sieru, un atkal sakuļ līdz vienmērīgai masai. Viss – krēms gatavs!
3. Biskvīta kārtas liek vienu virs otras, pa vidu ziežot krēmu.
Ar krēmu noklāj arī tortes malas.
Recepte no tortanika.com