Kūka no burkānu izspaidām 2
Zanda Birze, žurnāla “Praktiskais Latvietis” maketētāja: Pašlaik ir īstais brīdis spiest burkānu sulu, bet ko darīt ar izspaidām? Visvienkāršāk ir pievienot apelsīna gabaliņus, saulespuķu sēkliņas, un veselīgi salāti gatavi!
Piektdienai gan gribējās izcept kādu kārumu. Pa ceļam uz darbu prātā tapa jauna tortes recepte, ko vakarā arī izmēģināju. Izmantoju produktus, kas aizķērušies ledusskapī, bet ledusskapī aizķērusies bija piparkūku mīkla (ap 300 gramu), četras olas, ap 500 gramu skābā krējuma. Burkānu izspaidas samaisīju ar pāris ēdamkarotēm brūnā cukura. Olu dzeltenumus sakūlu ar nedaudz cukura un vaniļas cukura. Kad tas bija izkusis, piekūlu skābo krējumu. Iegūto masu iemaisīju burkānu izspaidās. Saputoju olu baltumus un iecilāju gatavajā masā, tad visu liku cepamajā veidnē, kam maliņas un pamatni izklāju ar izrullētu piparkūku mīklu. Cepu aptuveni stundu +200 °C temperatūrā. Iespējams, līdz pilnībai pietrūka vien kūkā ieceptu saldētu jāņogu. Piektdien kūku nesu noprovēt labākajiem degustētājiem – “Praktiskā Latvieša” kolektīvam. Viņi slavēja interesanto garšu, ieteica receptē dalīties ar lasītājiem, un, kas nav mazsvarīgi, pirmdien visi bija darbā.