Kūka, kas smaržo pēc Ziemassvētkiem 2
Aiva Kalve, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
Advente, kuras vainagā tiek iedegtas sveces, ir laiks, lai apcerētu aizejošo gadu, domātu par jauno un palēnām gatavotos Ziemassvētkiem. Cepot piparkūkas, gatavojot īpašu kūku, saiņojot dāvanas, dekorējot māju, radām svētku gaisotni un aromātu visā mājā.
Aromātu virpulis
Daudzi Ziemassvētku kūku gatavo mēnesi iepriekš un pēc tam cītīgi nogatavina to brendijā. “Tas ir gluži kā rituāls. Gabaliņš šā aromātiskā kēksa ir lieliska dāvana draugiem, kolēģiem,” stāsta Zane Kļaviņa, kura saviem draugiem mēdz dāvināt pašas gatavotus kārumus. Viņas pūrā savāktas vairākas kūkas/kēksa receptes.
Katra saimniece Ziemassvētku kūkai izmanto nedaudz atšķirīgus riekstus un žāvētos augļus un garšvielu kombināciju, zina teikt Zane. “Šī noteikti ir pārpilnības kūka, jo, tikai izvēloties labas sastāvdaļas, tā izdodas aromātiska un garda. Ziemassvētku kūkā ir īsts sviests, daudz riekstu un augļu, tā bagātīgi piesūcināta ar brendiju vai rumu.”
Vajag ļoti daudz dažādu žāvētu augļu – vismaz kādus 1,5 kilogramus. Tos mīkstākos – tumšās un gaišās rozīnes, bumbierus, vīģes, aprikozes, persikus – uz nakti iemērc aprikožu džemā, kurā iemaisīts konjaks vai brendijs, vai rums. No miltiem, sviesta, cukura un ūdens pagatavo smilšu mīklu. Nākamajā rītā izmērcētajiem augļiem pievieno riekstus (Indijas, lazdu, valriekstus, mandeles) un visu iejauc mīklā. Masu liek kēksa formās un cep (drīzāk žāvē) cepeškrāsnī 120 grādos 3–4 stundas. “Es savā cepeškrāsnī vienā reizē varu ielikt četras formiņas,” piebilst Zane Kļaviņa. Jau atdzisušu kēksu ietin marlītē, kas piesūcināta ar stipru alkoholisko dzērienu, un glabā ledusskapī, laiku pa laikam apslakot ar stipro dzērienu.
PADOMI
• Ja mājās nav tik daudz dažādu garšvielu, kūkai var izmantot jau gatavo piparkūku garšvielu maisījumu.
• Žāvētos augļus, sukādes un riekstus var izvēlēties pēc savas patikas un proporcijas variēt atkarībā no vēlmēm. Tas kūkas garšu nemainīs, tikai piešķirs īpašu odziņu.
• Brendija vietā var izmantot rumu vai konjaku. Rums dos izteiksmīgāku garšu.