Vai tiešām krila eļļa tik laba, kā to slavē? 4
“Pēdējā laikā bieži reklamē krila eļļu. Vai tā patiešām ir tik vērtīga?” ARNOLDS JELGAVĀ
Krila eļļu, ko pasaulē sāka rūpnieciski ražot samērā nesen, var uzskatīt par zivju eļļas alternatīvu, taču ražotāji apgalvo un min pētījumu datus, ka tā organismā uzsūcas daudz labāk nekā zivju eļļa.
Krils ir neliels vēžveidīgs dzīvnieks, kas ir visu jūras dzīvnieku ekosistēmas pamatā. Eļļu ražo tikai no Antarktīdas krila (Euphasia superba), ko iegūst tīros arktiskajos ūdeņos. Turklāt krila mūžs ir ļoti īss, un to gandrīz uzreiz pēc rašanās apēd kāds cits dzīvnieks, tāpēc šis vēžveidīgais nemaz nepaspētu sevī uzsūkt radiāciju un smagos metālus.
“BENU” aptiekas farmaceits Vitālijs Mitrohins stāsta, ka krila eļļā ir daudz organismam nepieciešamo nepiesātināto omega-3 taukskābju, dažādu vitamīnu un minerālvielu, kā arī dabisko antioksidantu astaksantīnu, kas nodrošina produkta stabilitāti un piešķir kapsulām sārto krāsu.
Krila eļļa uzlabo sirds un asinsvadu veselību: samazina holesterīna un triglicerīdu līmeni asinīs, palīdz pret depresiju un aknu aptaukošanos, mazina iekaisumu reimatoīdā artrīta slimniekiem, uzlabo smadzeņu darbību, acu, ādas un matu veselību, sievietēm atvieglo pirmsmenstruālo sindromu, bet vīriešiem – hroniska prostatīta izpausmes, tomēr to nevar uzskatīt par panaceju pret visām kaitēm.
Krila eļļu iesaka tiem, kam nepatīk zivju eļļas aromāts un garša, taču nedrīkst lietot, ja ir alerģija pret garnelēm un citiem vēžveidīgajiem. Parasti izmanto kursa veidā – pa vienam mēnesim 2–3 reizes gadā.