Kraukšķīgie topinambūru čipsi 0
Dārzeņu čipsi piešķir ēdienam patīkamu aromātu un garšas buķeti. Tos viegli pagatavot, ja vien mājās ir piemērota rīve un cepeškrāsns. Der ne tikai burkāni un bietes, bet arī selerijas, topinambūri un ķirbji. Čipsi ir laba piedeva jebkurai biezzupai, biezpienam, sautējumam.
Sastāvdaļas
• 300 g topinambūra sakņu
• puscitrona sula
• ½ tējkarotes sāls
• eļļa cepšanai
Pagatavošana.
Topinambūrus nomazgā ar asu birsti vai skrāpi, sagriež plānās šķēlītēs un cep eļļā, līdz tās zeltaini brūnas. Uz virtuves papīra dvieļa notecina lieko eļļu un čipsus apkaisa ar sāli.
Dārzeņu čipsu gatavošanas knifiņi
• Ātrais burkānu, biešu, ķirbju un seleriju čipsu variants – dārzeņu sagriež plānās šķēlītēs, apkaisa ar sāli, pipariem un kaltē cepeškrāsnī.
• Atkarībā no kaltēšanas temperatūras iegūst atšķirīgu produktu. Ja nav vairāk par +70 °C, čipsi ir ar izteiksmīgu garšu, bet grūtāk sakožami, toties vērtīgāki. Ja temperatūru paaugstina līdz +100 °C, izkaltējas ātrāk un ir trauslāki. Ja cep +150…+180 °C, čipsi ir gatavi 20 minūtēs, ir trausli, viegli lūst, diemžēl daļa vērtīgo vielu ir zudusi.
• Ja vēlas nedaudz mīkstākus čipsus, kaltē par trešdaļu īsāku laiku.
• Lai samazinātu gatavošanas laiku, čipsus piecas minūtes var nedaudz apbrūnināt cepeškrāsns režīmā ar ventilatoru.
• Vispirms sagatavo visas sastāvdaļas un tikai tad griež dārzeņus, jo tie drīz kļūst tumši un neizskatās kārdinoši.
• Čipsu gatavošanas laiks būtiski atšķiras atkarībā no tā, cik plānas šķēlītes izdevies sagriezt.
PADOMS
Čipsi jāglabā hermētiskā traukā, citādi jau pēc diennakts tie ir mīksti, bet pēc nedēļas zaudē izteiksmīgo aromātu.