Kraukšķīgi un veselīgi kāpostu salāti agram pavasarim 3
Autors: Aija Geida, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”
No kraukšķīgām un sulīgām kāpostu galviņām, tās sasmalcinot un pievienojot gardas mērces, var pagatavot dažādus veselīgus salātus.
Galviņkāpostos joprojām saglabājies daudz vitamīnu, kurus laikā, kad klejo dažādi vīrusi un gripa, svarīgi uzņemt imunitātes stiprināšanai. Kāposts agrā pavasarī ir gan kraukšķīgs un sulīgs, gan arī ciets un stiegrains. Lai salātos varētu sajust kāposta sulīgumu, svarīgi to pareizi sasmalcināt. Kā to paveikt?
Kāpostgalvu vispirms pārgriež uz pusēm, tad vēl divas reizes uz pusēm, līdz iegūst biezu šķēli no lielās kāpostgalvas. Ar asu, platu nazi to sasmalcina tievās strēmelītēs. Virtuves kombainiem ir speciāls disks dārzeņu griešanai strēmelēs. Arī dažām rokas rīvēm ir šāda iespēja. Pēc tam sasmalcinātajam dārzenim uzkaisa nedaudz sāls, apslaka ar citrona sulu un ar rokām burza kā biezu audumu – tā kāposts kļūst patīkami kraukšķīgs, saldskābs un sulīgs. Var pievienot arī nedaudz cukura. Citrona sulas un sāls maisījuma ietekmē kāposts labi atsulojas, un salātiem vajadzēs mazāk eļļas vai mērces.
Ja, gatavojot salātus, kāpostu tikai rupji sakapā ar nazi, tas ir ciets, stiegrains. Gadās, ka pēc šādu salātu notiesāšanas reizēm streiko gremošanas sistēma.
Vitamīnu salāti ar redīsiem un āboliem
• 150 g svaigu kāpostu
• 50 g redīsu
• 2 saldskābi āboli
• 2 sulīgi burkāni
• 3 ēdamkarotes citrona sulas
• 4 ēdamkarotes augu eļļas
• pusēdamkarote cukura
• pustējkarote sāls
• ¼ tējkarotes maltu melno piparu
• zaļumi pasniegšanai
Kāpostu sīki sasmalcina, pārslaka ar citrona sulu, pārkaisa sāli un cukuru un ar rokām samīca, līdz sāk atdalīties sula. Noliek malā, lai nedaudz atsulojas. Ābolus sagriež četrās daļās, izņem serdi un sarīvē salmiņos. Redīsus sagriež kubiņos. Burkānus nomizo un sarīvē. Visu sasmalcināto pievieno kāpostiem, pārlej ar augu eļļu un samaisa. Pirms pasniegšanas pārkaisa ar zaļumiem.