Kraukšķīgas uzkodas 0
Ja gribas pikanti panašķēties, par čipšiem veselīgākas un labākas ir pašu gatavotas uzkodas. Jūs taču nekad nepieliksiet tik daudz sāls un nepievienosiet garšas uzlabotājus! Visi šie kraukšķi ir pagatavojami pusstundas laikā.
Asās standziņas
• 200 g kviešu miltu,
• 1 ēdamkarote augu eļļas,
• 1∕3– ½ tējkarotes kajenas piparu,
• ½ tējkarotes sāls,
• 70 – 90 g ūdens.
Miltos ieberž eļļu, pievieno asos piparus, sāli un izmaisa. Pielej ūdeni un mīca, līdz iegūst viendabīgu un elastīgu mīklu. To atpūtina 10 minūtes, izrullē 3 mm biezumā un sagriež ar picas nazi strēmelītēs. Pannā uzkarsē eļļu centimetra biezumā un liek tajā standziņas, iepriekš saritinot spirālītē. Izcepas 1 – 2 minūšu laikā. Ar papīra virtuves dvieli noslauka lieko eļļu. Ļoti gardas kopā ar ēdamajiem alus cigāriem.
Rīsu našķi ar lēcām
• 160 g rīsu miltu,
• 50 g kviešu miltu,
• 240 g ūdens,
• 3 ēdamkarotes oranžo lēcu,
• 1 ēdamkarote sezama sēklu,
• 1 ēdamkarote ķimeņu,
• 1 ēdamkarote augu eļļas,
• 1/3 tējkarotes kurkumas,
• 1/3tējkarotes maltu melno piparu,
• 1/3 – ½ tējkarotes sāls.
Katlā uzvāra ūdeni, pievieno sāli, augu eļļu un oranžās lēcas. Pavāra 3 minūtes. Tikmēr rīsu miltus sajauc ar ķimenēm, maltiem melnajiem pipariem, kurkumu un sezama sēklām, izmaisa. Pēc tam pielej karstu ūdeni, samaisa un atstāj atdzesēties. Kad masa vairs tikai mazliet silta, pievieno kviešu miltus un izmaisa. Mazā pannā uzkarsē eļļu centimetru biezā slānī. Konditorejas špricē saliek mīklu un pannā izspiež no tās aplīšus. Cep gaiši brūnus. Pēc tam ar papīra virtuves dvieli noslauka lieko eļļu. Gardi, mazliet pikanti kraukšķi, ko uzkost pie alus vai pagrauzt filmu vakarā. Rīsu miltus var iegādāties “Rimi” un citos lielveikalos miltu stendā, lēcas – pie pupiņām un šķeltajiem zirņiem.
Ķiploku trīsstūrīši
• 200 g kviešu miltu,
• 1 ēdamkarote kviešu kliju,
• ½ ēdamkarotes augu eļļas,
• ½ tējkarotes sāls,
• 2 smalki sakapātas ķiploka daiviņas,
• 70 – 90 g ūdens.
Kviešu miltus sajauc ar klijām un maisījumā ieberž eļļu. Ķiplokus smalki sakapā un pievieno miltiem. Pieliek sāli. Pamazām lej ūdeni un mīca mīklu. Atkarībā no miltu kvalitātes vajadzīgā ūdens daudzums var atšķirties. Mīca, līdz mīkla ir elastīga un viendabīga. Noliek uz 5 – 10 minūtēm atpūsties. Tikmēr pannā uzkarsē eļļu aptuveni centimetra slānī. Mīklu izrullē 2 – 3 milimetru biezumā, sagriež kvadrātos, tos pēc tam trīsstūros un liek eļļā. Izcepas ļoti āri, jāuzmana, lai nepiedeg. Ar papīra virtuves dvieli noslauka lieko eļļu. Garšo kā tortiljas čipsi, pat vēl kraukšķīgāk un aromātiskāk. Ja gribas vairāk asuma, izceptos kraukšķus var pārslacināt ar saspiestu ķiploka daiviņu.
Ķirbju zvaigznītes
• 180 g kviešu miltu,
• 1 ēdamkarote kviešu kliju,
• 1 ēdamkarote augu eļļas,
• 2 ēdamkarotes ķirbju sēklu miltu,
• 2 ēdamkarotes ķirbju sēklu,
• ½ tējkarotes sāls,
• ½ tējkarotes ķimeņu,
• 1/3 tējkarotes maltu melno piparu,
• 70 – 90 g ūdens.
Miltus sajauc ar klijām, pievieno kafijas dzirnaviņās samaltas ķirbju sēklas, ķimenes, sāli un maltus melnos piparus. Miltu maisījumā ieberž eļļu. Pamazām lej ūdeni un mīca, līdz izveidojas elastīga un viendabīga mīkla. To noliek uz 10 minūtēm atpūsties. Mīklu izrullē 2 – 3 mm biezumā un izspiež zvaigznītes. To virspusi samitrina ar ūdeni un izrotā ar ķirbju sēklām. Cep eļļā, līdz gaiši brūnas, tad ar papīra virtuves dvieli noslauka lieko eļļu. Ķirbju sēklas šiem kraukšķiem dod ļoti patīkamu garšu.